Podjela službi lektorata i akolitata na CBS-u Split

U subotu, 21. ožujka u prostorijama Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, održan je tradicionalni godišnji susret bogoslovne zajednice s roditeljima i župnicima. Tom prigodom, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je svečano misno slavlje za vrijeme kojeg je, bogoslovima treće i četvrte godine, podijelio službe lektorata odnosno čitača i akolitata tj. pratitelja. Službu lektorata primili su Ivan Jordan, Stanko Kaćunić, Danko Kovačević, Ivan Lasić, Slavko Mađor i Josip Ulić, a službu akolitata Gabrijel Kamber i Marko Vrkić.





Nadbiskup Barišić  homiliju je protkao tumačenjem važnosti službe počevši od obitelji , društva i Crkve. Služba u Crkvi pojasnio je, je služenje i biti kršćanin znači služiti bližnjima. Službe čitača i pratitelja izviru iz služenja  Isusa Krista koji  rekao  kako nije došao da mu  služe, nego da on služi drugima .  "Ovo je ozračje i perspektiva primanja ovoga dara  kojega ne kupujete nego vam ga Gospodin daruje jer ima povjerenja u vas", istaknuo je nadbiskup. Dodao je kako onaj koji prihvaća ovaj dar služenja je trajno obilježen i ovaj  dar ih osposobljava i otvara  perspektivu za rast i primanje većih službi koje im Gospodin  želi podijeliti. U nastavku je istaknuo  kako ova dimenzija služenja u Crkvi je toliko važna  da danas predstavlja lice Crkve koje je duh služenja i po kojemu  se samo  može  svjedočiti milosrđe Božje jer  kod duha služenja nema računa i plaće nego sebedarje. " Ovo je  važno za vas, Crkvu i za ljude koji imaju potrebu ovakvih  svjedoka jer onda se stvara ozračje, kultura služenja, a danas je to potrebno i vi ste oni koji  ćete stvarati  ozračje  općeg dobra nasuprot interes ima, stvarati će te zajedništvo nasuprot individualizmu",  pojasnio je nadbiskup.


U nastavku homilije da bi " vidjeli sebe u odnosu na onoga koji je temelj ove službe i dara" nadbiskup   je  istaknuo razgovor Nikodema s farizejima. Nikodem je bio  učenik  istaknuo je nadbiskup koji je imao puno tama,puno straha , neizvjesnosti i on se usudio  doći Isusu  koji je imao strpljenja  i povjerenja u njega. Nikodem pobjeđuje sve to  i ide za Isusom jer ga je otkrio  kao nadahnuće svoga života . Razgovara s farizejima koji ga razuvjeravaju  i upućuju da  se oslanja na  sebe i proučavanje, studiranje kako bi vidio svoje "zablude" . Studij je potreban no nije dovoljan istaknuo je nadbiskup  "potrebno je izbliza upoznati Isusa, čuti njegovu riječ  da ona može doći do srca da bi iz njega mogla progovoriti . Tko ga bolje upozna i doživi kroz iskustvo svoga života onda može s povjerenjem primiti ovu službu čitača jer ima uho i srce za njegovu riječ  koja je danas potrebnija  više nego kruh. Onaj koji njega želi upoznati  i osloniti svoj život na njega i svjedočit ga preko dimenzije služenja taj će ga pratiti , taj će biti pratitelj , neće se od njega odvajati nego će rasti u tom hodu u toj blizini  razgovoru s Isusom".


Nadbiskup je čitačima i lektorima poželio  da se ovim darom i povjerenom službom  ne vrate, ne zatvore  u svoje teorije, znanje nego da im Isus bude dom , njegova riječ  kruh  i prostor u kojem će boraviti , da im njegova prisutnost bude ono što će ih oživljavati , davati smisao njima i onima koje će susretati .  Potaknuo ih je i pozvao da služe  Isusu i njegovoj riječi  da bi ga mogli pratiti u otajstvu euharistije i da bi ga mogli prepoznavati  u svojoj braći i sestrama.


Nakon mise don Boris Vidović, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u svoje ime, te u ime vicerektora don Marija Buljevića i duhovnika don Edvarda Punde, svim roditeljima i župnicima zaželio je dobrodošlicu i zahvalio  je nadbiskupu na dolasku . Kazao  je kako vjeruje da će čitačima i pratiteljima  dobiveni dar biti daljnji poticaj da žive u duhu Isusa Krista koji im se darovao da bi i oni svojim životima mogli biti dar  za one koje susreću.


Na  kraju nadbiskup je kao spomen na ovaj dan čitačima poklonio  Biblije a pratiteljima Dokumente Drugog Vatikanskog koncila .