Treća obljetnica smrti nadbiskupa Jurića i osma nadbiskupa Franića

U povodu treće obljetnice smrti nadbiskupa Ante Jurića i osme obljetnice smrti nadbiskupa Frane Franića, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u petak 20. ožujka u konkatedrali Sv. Petra u Splitu. U koncelebraciji je bilo deset svećenika među kojima i konkatedralni župnik don Radojko Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije , odgajatelji bogoslova i sjemeništaraca. Pjevao je konkatedralni mješoviti zbor sv. Petra.





" Okupili smo se kao ljudi i kao vjernici  kako bi dostojno  zahvalili Gospodinu za ova naša dva duhovnika koji su sve što su imali i svoje ograničenosti dali Gospodin  i vjerujem da je Gospodin preko njih puno učinio nama u ovom vremenu  kojemu smo dionici", kazao je na početku misnoga slavlja nadbiskup Barišić. U propovijedi koja je uslijedila govorio je o križu kao znaku središta našega života i vjere koji nam je vrlo često neshvatljiv, jer s jedne strane nam je ograničenost života a s druge spasonosna stvarnost i put našega spasenja. Napomenuo je kako je  križ  prisutan i u Isusovu životu i on ga je prihvatio. Taj križ puno skriva i otkriva. " Isus Krist proživio je križni put i prihvatio je sve naše križeve. U njegovu križu čitamo i osvjetljavamo i svoje križeve. Njegov križ je bogatstvo  ne toliko riječi i tumačenja, nego nama je dao smisao križa svojom ljubavlju do križa, do kraja nas je ljubio i ta ljubav koja je prihvatila nas osmislila je i ovu ljudsku patnju tako da joj je dala smisao", kazao je nadbiskup i dodao kako je ljubav Božanska ljubav ta koja je dala  smisao ljudskom križu i našem životu. U tom križu ljubavi svatko nalazi svjetlo, mudrost života. Govor o križu nadbiskup je  povezao  s dva nadbiskupa koji su za Gospodina, Crkvu Kristovu i vjernike puno učinili u tom teškom vremenu. Biskup Franić rođen je 1912 u K. Kambelovcu. Kao biskup bio je zaređen 1950. ali je 1956. Vodio je Splitsko-makarsku nadbiskupiju 34 g. aktivno tako da je od 50 do 88 g. služio našoj nadbiskupiji aktivno. Umro je 2007g. Nadbiskup Jurić rođen je u Vranjicu 1922.g zaređen je za nadbiskupa 1988 g.12 g. Splitsko-makarsku nadbiskupiju vodio je do 2000 g, a umro je 2012 g.


"Ova dva mudra i duhovna pastira obilježili su vrijeme od 1950 do 2000 g. 50 god, a mi svi znamo koje je i kakvo je to vrijeme bilo i nikakvo čudo da su ova dva nadbiskupa u takvim vremenima  vidjeli sebe i svoje poslanje" podsjetio je nadbiskup Barišić. Dodao je kako je nadbiskup Franić izabrao  geslo svoje biskupske službe   "Pobjeda svetih"., a  nadbiskup Jurić  geslo 'U križu je spas'. "Iz ovoga  gesla  čovjek doista može vidjeti da je jedan i drugi ušao u otajstvo muke smrti i uskrsnuća Gospodinova",  istaknuo je nadbiskup Barišić . Koliko su meditirali o Kristovom križu o njegovu spasenju  i životu  koji se rađa iz križa  moglo se vidjeti u njihovoj ustrajnosti  nošenja križa sa svojim narodom i Crkvom . Danas oni nama žele reći , podsjetiti nas  naglasio je nadbiskup  kako su  nas pozivali , propovijedali , hodili zajedno  i  kako ovo  vrijeme je isto obilježeno snagom Kristova križa i kako naši križevi trebaju biti povezani  sa ovom snagom iz koje izvire svjetlo, nadahnuće za  svakidašnji život. " Želimo da kroz ovu  u korizmu i  razmišljanju o Kristovu križu na primjeru  mudrih pastira i duhovnih vođa i sami  uronimo dublje, povežemo svoj život s Kristovim križem da bi nam Uskrs bio snaga i iskustvo u ovom vremenu i prostoru", zaključio je nadbiskup Barišić propovijed.