Korizmena duhovna obnova svećenika u Vepricu

U srijedu, 25. veljače, u Marijanskom svetištu u Vepricu, održana je korizmena duhovna obnova za svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je okupila preko stotinu svećenika. Susret je započeo u 9:30 sati u kapeli  pokorničkim bogoslužjem kojeg je predvodio don Tomislav Čubelić, župnik splitske katedrale. U svom razmatranju don Tomislav se osvrnuo na Gospodinovu prispodobu o farizeju i cariniku koji mole u hramu, te kako se u njima možemo prepoznati. Jesmo li poput farizeja, slijepi i ispunjeni sobom, ili smo poput carinika skrušeno priznali svoju grešnost i iskusili Božju ljubav? Nakon ovog nagovora svećenici su imali vremena za pristupanje sakramentu pomirenja.


 



Poslije ispovijedi, u 10 sati, uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji sa prisutnim svećenicima. U homiliji se Nadbiskup osvrnuo na primjer proroka Jone kojemu dolazi Božja Riječ. On bježi od nje, ali se ipak obraća i dolazi Ninivaljnima. Jona postaje znak Božjeg milosrđa onima kojima je poslan. To se milosrđe očitovalo u punini u Isusu Kristu. Mnogi će vjernici vidjeti da su bježali od Riječi Božje, te kada se obrate, potražit će Jonu, svećenika. Na poseban se način ovo događa u sakramentu pomirenja. Nadbiskup je posebno preporučio svim svećenicima da pročitaju dvije enciklike sv. Ivana Pavla II.: "Redemptor hominis" (Otkupitelj čovjeka) i "Dives in misericordia" (Bogat milosrđem), jer one na izvrstan način govore upravo o ovom Božjem milosrđu.


Nakon euharistijskog slavlja svećenici su imali kratku stanku i priliku za druženje, a potom je uslijedio drugi dio programa u velikoj dvorani svetišta. Ovaj, radni dio, sastojao se od dva predavanja i kratkog obraćanja, a tema je bila: "Različiti su darovi a jedan je Duh", povodom Godine posvećenog života. Prvo predavanje je imao don Mihovil Kurkut, SDB, koji je svjedočio o svom pozivu, te govorio o redovničkim karizmama i potrebi njihovog autentičnog življenja danas. Drugo predavanje je pripremila s. Natanaela Radinović, koja ga zbog bolesti nije mogla osobno održati. U tom predavanju je predstavila svoju zajednicu Školskih sestara franjevki u Splitu, te iznijela sažeti prikaz njihove povijesti i djelovanja. Nakon ova dva predavanja generalni vikar don Miroslav Vidović priopćio je obavijesti o nadolazećim događanjima. Na koncu je otac Nadbiskup uputio zaključnu riječ te zahvalio svima koji su organizirali i sudjelovali u ovoj rekolekciji. Susret je završio zajedničkim ručkom u blagovalištu svetišta.