Susret svećeničkih i redovničkih kandidata Splitsko-makarske nadbiskupije

U sklopu proslave svetkovine sv.Ivana Bosca i u obilježavanju 200. godina od njegova rođenja i u Godini posvećenog života u splitskoj župi Marije pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu koju vode salezijanci u subotu 31.siječnja priređen je susret svećeničkih i redovničkih kandidata Splitsko-makarske nadbiskupije. Susretu je uz odgojitelje kandidata nazočio i splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić.




Pozdravljajući prisutne župnik don Mihovil Korkut istaknuo je kako je ovaj susret organiziran u sklopu programa proslave svetkovine sv.Ivana Bosca koji je bio veliki apostol zvanja. Napomenuo je kako je za vrijeme njegova života u različita sjemeništa i redove poslao više od 2500 mladića i kako je cijeli njegov oratorij bio koncipiran na način da se prepozna i izabere zvanje na koje Gospodin poziva. "U Godini posvećenog života shvatili smo da splitska Crkva je bogata Crkva. Među redovima ima više od 100 kandidata koji se pripremaju za redovnička ili svećenički poziv i to je milost i blagoslov za koju treba zahvaliti Gospodinu i koju treba podijeliti sa cijelom Crkvom". Zahvalivši nadbiskupu na dolasku dodao je kako se ovakav skup koji je okupio veliki broj kandidata nije se mogao održati bez nadbiskupa Marina Barišića koji je pastir Crkve.


Nadbiskup Marin Barišić na početku svoga obraćanja skupu čestitao je salezijancima blagdan  njihova utemeljitelja sv.Ivana Bosca i istaknuo je zadovoljstvo organiziranja ovakvog skupa. "Ima nešto zajedničko svima nama što na svoj način daje identitet svakome od nas, a opet svatko je opet na svoj način. To je život  kojega imamo, a Gospodin ga želi ostvariti". Život je poziv i Bog zove u darovani život naglasio je nadbiskup i dodao kako nema života bez poziva niti poziva bez života. Svima nama je zajednički ovaj Božji trenutak , njegov poziv  koji kao sjeme raste i ima dinamiku rasta i razvoja. "Jesmo li mi napravili od ovoga  bogatstva Božjega poziva statiku, zatvorili se u svoje potrebe, u svoje 'ja', a u nama energija poziva, ljubavi Božje?" zapitao se nadbiskup. Na kraju poželio je da svi okupljeni u ovom zajedništvu budu zahvaćeni pogledom Božje ljubavi, puni dinamike života, poziva naročito u Godini posvećenog života.  Potaknuo je "Da svatko u Crkvi iskoristi ovaj milosni trenutak i u fazi odrastanja bude svjestan i da uloži svoju emociju, razum, srce u odrastanje kako bi se ispunilo i ostvarilo u životu ono što Gospodin želi dati svakome od nas".


Prisutnima se obratio i don Damir Stojić zagrebački studentski kapelan  koji je govorio o pozivu svećenika i zaboravljenom očinstvu. Naglasio je kako ova generacija i svijet očajnički treba i traži očinstvo koje je danas u najvećoj krizi. "Od vas se očekuje da budete očevi. Očevi su hranili djecu, vi ćete hraniti  Riječju Božjom. Očevi su disciplinirali, odgajali djecu, tako će te i vi u ispovijedi 'kažnjavati', 'disciplinirat' i u ljubavi to činiti. Očevi pripremaju djecu za život, zato svećenici vjenčavaju". U nastavku potaknuo je prisutne da  kao svećenici budu očevi, odgovorniji u odgoju od bioloških očeva. Kazao je da  moraju biti posrednici  i hrabri u tome jer "Gospodin računa na naše slabosti i preko naših slabosti, ali i otvorenosti,  potpunog predanja Gospodinu  izvršava svoje naume". Dodao je kako svećenik, redovnik  treba govoriti s Gospodinom, ali ne smije zaboraviti osobno razgovarati s Gospodinom.


Program se nastavio predstavljanjem zajednica i druženjem. Susret je završio zajedničkom molitvom u župnoj crkvi Marije pomoćnice kršćana.