Susret roditelja i župnika u Nadbiskupskome sjemeništu

Godišnji susret roditelja i župnika sjemeništaraca Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu održan je u subotu 9. svibnja. Na početku radnoga dijela ravnatelj sjemeništa mr. don Jenko Bulić, zaželjevši svim nazočnima iskrenu dobrodošlicu, istaknuo je važnost suradnje roditelja, župnika i sjemenišnih odgojitelja u odgojno-obrazovnoj formaciji sjemeništaraca. Rekao je kako su godine njihova boravka u sjemeništu najosjetljivije ispunjene neizvjesnostima, buntom, očekivanjima i traženjima što ni jedan odgojitelj - bilo roditelj, bilo svećenik - ne smije doživljavati kao prepreku u svome radu, već kao izazov na koji se treba odgovoriti sebedarnom ljubavlju koja zna čekati (i onda kada se ne vide plodovi) i koja uvijek pronalazi nove načine pristupa mladom čovjeku ostajući vjerna zahtjevima Kristova evanđelja.





Uslijedilo je predavanje prefekta splitskih sjemeništaraca don Vedrana Torića na temu "Suradnja u odgojnom procesu€ť. Predavač je ukazao na neizostavnu i nezamjenjivu ulogu roditelja u odgoju svoje djece koji, bez obzira na djetetov ulazak u sjemenište, ostaju njegovi "prvi i povlašteni odgojitelji€ť, a svećenici kojima su povjereni njihova "produžena ruka€ť.  Budući da je svako dijete jedinstvena i neponovljiva osoba, pristup odgoju djeteta treba biti cjelovit i jedinstven, takav da razvija sve komponente njegove osobnosti: njegovu duhovnost, emocionalnu zrelost, intelektualnu izobrazbu te njegov kreposni i moralni život.


 


Cjelovit i uspješan odgoj nezamisliv je i nemoguć bez cjelovitog i temeljitog pristupa koji se neizbježno temelji na jedinstvu roditelja, koji ostaju djetetovi prvi i pravi odgojitelji, i svećenika koji su im povjereni. Iz ovoga jedinstva proizlazi i nužnost suradnje između svećenika i roditelja. "Stoga je potrebno sići s pijedestala svoje samodostatnosti i uvjerenja kako će ili drugi obaviti moj posao, ili pak kako mogu sve sam. U pitanju je život djeteta. Moramo pomoći djetetu da kroz cjeloviti razvoj u sjemeništu dođe do odgovora o tome što Bog želi od njega: hoće li to biti služenje Gospodinu kroz svećenički ili redovnički poziv, ili pak kroz obiteljski život. Stagniranje djeteta u odgoju i obrazovanju znači najvjerojatnije i gušenje i nestajanje oduševljenja kojim je ono ušlo u sjemenište." Ovo jedinstvo roditelja i svećenika ostvarivo je na nedjeljive i međusobno prožete četiri razine: jedinstvo na osobnoj razini (činiti ono što zahtijevam od svoje djece), jedinstvo među roditeljima, odnosno odgojiteljima (nikada pred djecom pokazivati razmirice i nesuglasice, već u zahtjevima biti jasni, jednoglasni i principijelni), jedinstvo između roditelja i odgojitelja (potreba za učestalim razgovorom i povjerenjem; isti kriteriji u obitelji i sjemeništu stvaraju u mladoj osobi prostor normalnoga razvoja), jedinstvo s Bogom (važnost molitve, potpunoga predanja i neprestanog izlaženja iz sebe).



Radni dio susreta završio je osvrtom, zapažanjima te iskustvom roditelja, te kratkim videouratkom splitskih sjemeništarca o njihovu životu u sjemeništu.



Uslijedila je sveta misa koju je predvodio ravnatelj don Jenko Bulić, a propovijedao duhovnik u Nadbiskupskome sjemeništu don Mato Brečić. Polazeći od evanđelja u kojem Krist govori svojim učenicima o mržnji koju svijet osjeća prema njima, don Mato je rekao da je Krist je došao uznemiriti svijet u njegovoj smirenosti, uspavanosti i pomirenosti s grijehom. "Što točno misli Isus kada kaže 'svijet'? On ne govori samo o bezbožnim požudama, bludu, ogovaranju, klevetama... nije to samo popis nekakvih grešnih djela. One su samo posljedica jednog temeljnog stava koji je sažet u riječi 'svijet'. Ona znači: ne vjerovati u Njega, ne predati se njegovu gospodstvu, što u praksi opet znači ne vjerovati, misliti da možemo sami, sumnjati u njegovu dobrotu i svoju sreću pokušati uhvatiti sam. Ili riječima svetoga Jakova: 'Prijateljstvo prema svijetu, neprijateljstvo je prema Bogu... Tko god hoće biti prijatelj svijetu, postaje neprijatelj Bogu.' Samo su dva svijeta: onaj u kojem vlada knez ovoga svijeta, Sotona i drugo kraljevstvo kojim vlada Bog. Naša srca ili pripadaju svijetu ili kraljevstvu, nema trećeg... Na kraju homilije don Mato je ohrabrio sve prisutne da uvijek u svemu, ma kako nas god svijet mrzio, tražimo Božje kraljevstvo i njegovu pravdu. "Nije vjernik onaj koji samo vjeruje da Bog postoji, nego vjeruje da se bez Boga ne može učiniti ništa, i da tako živi. Naslanjati se na Boga u svemu znači vjerovati mu."



Nakon svete mise uslijedio je svečani ručak u sjemenišnoj blagovaonici. Uime svih nazočnih župnika i župnih vikara zahvalnu riječ uputio je don Ante Omazić, župnik u Vrpolju (Šibenska biskupija), potaknuvši sve sjemeništarce da kucaju na vrata svojih župnika te da u njima uvijek mogu naći očinsku, bratsku i prijateljsku blizinu i pomoć. Nakon ručka, koji je protekao u radosnome raspoloženju, svoju završnu riječ uputio je ravnatelj don Jenko Bulić zahvalivši svima na ljubavi, pažnji i potpori kojima oblikuju sjemeništarce i tako pomažu u njihovu sazrijevanju i razlučivanju onoga što Bog traži od njih.



Disciplinski su se odgojitelji susreli ponaosob sa svim roditeljima u razgovoru o njihovoj djeci, njihovu životu i radu u sjemeništu i gimnaziji, izmijenivši smjernice, iskustva i poticaje za još bolju i kvalitetniju suradnju.