Molitveno bdijenje za duhovna zvanja u splitskoj katedrali

Uoči nedjelje Dobroga Pastira u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, u subotu 25. travnja, upriličeno je molitveno bdijenje za duhovna zvanja koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja.




Nadbiskup Barišić pozdravljajući prisutne istaknuo je kako su se na molitvi okupili u različitosti odgajatelji sjemeništa, sjemeništarci Nadbiskupijskog sjemeništa, sjemeništarci trećoredaca, dominikanaca, bogoslovi, novaci isusovački, franjevački bogoslovi sa odgojiteljima, kandidatice, časne sestre tolikih redova, karizmi, vjernici župa koji se pridružuju zajedničkoj molitvi ne samo molitvi Splitsko-makarske nadbiskupije, nego molitvama širom svijeta". Pozvao je na molitvu Isusu Kristu koji je izvor života i koji je svoj život dao za nas i njime nas obdario. "Od nas želi da vidimo ovaj dar u relaciji darovanosti, jer nama je dat, ali nije samo za nas. Život nam je dan da ga živimo sebi, a branimo u drugima. To je poziv u život i poziv u životu"., istaknuo je nadbiskup i dodao kako svatko ima poziv i nitko nije anoniman za Gospodina i svatko mu je važan. Izrazio je uvjerenje  da Gospodin zna pronaći svoje, one koji će njega radikalnije otkriti, prihvatiti i reći : "Bože i ja svoj život povezujem s tvojim koji je u obranu i svjedočenje punog osmišljenog života koji je usmjeren prema ostvarenosti, prema cilju". Naglasio je kako su se mnogi odazvali i rekli svome Gospodinu da je on Istina, Put i Život, no događa se da se na tom putu izgubi hrabrost, odlučnost za dalje. Pozvao je i potaknuo na molitvu za one koji su već pozvani u Crkvi Božjoj, posebno za tolike mladiće i djevojke koji osjećaju ovu prijateljsku blizinu pogled i šapat u srcu 'znaš da računam na tebe'. "Ovo je obilje poziva samo je strah i nedostatak odgovora. Molit ćemo za hrabrost, za odlučnost da bi toliki ostvarili sebe na putu Dobrog Pastira", kazao je nadbiskup.


U ime Povjerenstva za duhovna zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije nazočne je pozdravio don Jenko Bulić ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa." Najljepši lik i slika i usporedba koja je stvarnost u našoj vjeri je slika Isusa Krista Dobrog Pastira. S njime biti i bdjeti, njemu se zahvaljivati, moliti je nešto najdublje i zato Nedjelja Dobrog Pastira je bogatstvo za sve nas koji smo već na tom putu ali i one koji će na se u slobodi svoga srca i milošću Božjom pridružiti. Zato,  pojasnio je "dok molimo za nova duhovna zvanja istovremeno molimo za nas koji smo na tom putu da ustrajemo u postojanosti, vjeri, autentičnosti i dosljednosti i tako budemo prepoznatljivi kao znak njegove ljubavi i na taj način drugima privlačni u prostoru i vremenu da netko i  za nas može sada ili u budućnost može reći ta časna, taj redovnik  me oduševljava on je stvarno Božji on je po srcu Isusovu po srcu Dobrog Pastira". U nastavku bdijenja za duhovna zvanja Božju riječ i prigodna razmišljanja čitali su i bogoslovi, redovnici i redovnice.


U prvom dijelu programa bogoslov Petar Bulić , časna sestra Elizabeta posvjedočili su iskustvo duhovnog poziva, kao i radosti i poteškoće s kojima se susreću. Svjedočila je i progovorila o svom iskustvu  Anita majka trojice sinova koji su sva trojica u sjemeništu. Svojim svjedočenjem uputili  su ohrabrenje svima koji promišljaju o duhovnom pozivu. Poslije svjedočanstava uslijedilo je euharistijsko klanjanje na kojem je pjevao zbor sjemeništaraca pod vodstvom s. Lidije Matijević.