Oproštaj od fra Petra Jankovića

U petak, 24. travnja u crkvi Gospe Sinjske u Sinju mons. Marin Barišić, nadbiskup metropolit splitsko-makarski služio je misu zadušnicu za redovnika-svećenika fra Petra Jankovića koji je okrijepljen svetim sakramentima blago u Gospodinu preminuo u Sinju u srijedu, 22. travnja u 88. godini života, 69. redovništva i 64. svećeništva.




U koncelebraciji su bili provincijal fra Joško Kodžoman, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, sinjski župnik fra Ante Bilokapić, dekan don Stipe Ljubas i 82 svećenika.


Rodbina, vjernici, časne sestre i osobni prijatelji došli su se oprostiti od fra Petra. Pjevanje su predvodili franjevački bogoslovi i sjemeništarci a na orguljama je pratio mo. fra Jure Župić. Sprovodne obrede, nakon završetka mise zadušnice, na groblju sv. Frane u Sinju prevodio je gvardijan fra Petar Klapež.


Mons. Marin Barišić na početku mise zadušnice i u trenutku oproštaja od pok. fra Petra izrazio je ljudsku i kršćansku sućut provincijalu fra Jošku, franjevcima, časnim sestrama, rodbini i prijateljima te župljanima župe Hrvace i drugim župljanima u kojima je fra Petar djelovao. Nadbiskup je naglasio kako se od fra Petra opraštamo u uskrsnom vremenu kada slavimo Kristovu pobjedu nad smrću i upravo Krist želi to uskrsnuće podijeliti sa svojima. "Od fra Petra se opraštamo u tjednu molitve za duhovna zvanja kada molimo za nova redovnička i svećenička zvanja. Fra Petar je živio, vjerovao i naviještao slavlje Uskrsne vijesti da je život jači od smrti. U toj vjeri i nadi pratimo fra Petra i molimo da ga Uskrsli obdari životom", kazao je nadbiskup Barišić.


"Blaženi koji umiru u Gospodinu", citirao je nadbiskup riječi apostola Ivana na početku propovijedi i nadodao kako je najvažniji trenutak u životu prijelaz iz ovoga života u vječnost. To blaženstvo je važno u našem ljudskom hodočašću i podrazumijeva život u Gospodinu. "Blago tebi, fra Petre, umro si u Gospodinu", rekao je mons. Barišić i nastavio kako to uistinu možemo reći za fra Petra jer je svoj život vezao uz Gospodina i mislio na Gospodina u cijelom svom redovničko-svećeničkom životu. Suprotno fra Petru, postoje i oni koji ne misle na Gospodina. U tom važnom trenutku ljudskog života postoje dva modela prijelaza. U prvom modelu Gospodin izgleda čovjeku kao kradljivac jer mu oduzima život. To je čovjek koji je samodostatan samom sebi, koji je sebičan i koji misli samo na sebe. Takvom čovjeku smrt znači da je opljačkan i pokraden. Postoji i drugi model u kojem čovjek promatra smrt kao susret prijateljstva s Gospodinom, susret Oca i sina. Činjenica je kako smrt izaziva različita promišljanja i strah. Taj strah može biti također različit. Bojimo se smrti jer ne znamo kada će doći. Bojimo se jer se kao sluge plašimo svojih pogrešaka. Susret sa smrću može biti kao i susret zaručnika i zaručnice koji žive u radosnom iščekivanju poput sv. Franje koji je smrt nazivao 'sestrica smrt'. Zasigurno su svi ti momenti uključeni u našem životu, i u životu vjernika i u životu svećenika. Fra Petar je u vrijeme domovinskog rata s vjernicima morao bježati iz župe Potravlje ali je sve to proživljavao s velikim povjerenjem u svoga Oca kao Bogu posvećena osoba. "Dragi fra Petre, zahvaljujem ti na svemu što si dao kroz pastoralno djelovanje u župama Šibenske biskupije i Splitsko-makarske nadbiskupije. Pastoralno si bio na raspolaganju i u mirovini. Neka Otac nebeski primi sva tvoja djela i nagradi te blaženstvom kojemu si se nadao", završio je mons. Barišić.


Provincijal franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joško Kodžoman na oproštaju od fra Petra govorio je o njegovom životnom i redovničkom putu te mu prigodnim riječima zahvalio u ime redovničke Zajednice na predanom radu u svećeništvu, i na požrtvovnosti, koju je pokazivao za svoga života, za dobrobit Provincije, Reda, Crkve i svih ljudi u svijetu, do kojih ga je dovela providnost Božja.


Opraštajući se od pokojnika gvardijan samostana Gospe Sinjske fra Petar Klapež  kazao je kako vjeruje "da smrt nije nestanak, nego opraštaj u nadi da će te dobri Bog kojemu si cijeli život bio vjeran na zemlji obdariti slavom uskrsnuća".


Fra Gabrijel Jurišić ukratko je pročitao oproštajne riječi sinovca fra Petra, poslije kojih je u ime gradonačelnika Grada Sinja Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja te Franjevačkom samostanu i župi Gospe Sinjske riječi oproštaja uputila zamjenica gradonačelnika Kristina Križanac.


Fra Petar Janković - Miloš rođen je 28. kolovoza 1927. godine u župi Hrvace od oca Petra i majke Jele r. Stipanac. Na krštenju je dobio ime Mate. Nakon završene osnovne škole u rodnim Hrvacama, koju je pohađao od 1934. do 1940. godine, upisao se u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju, gdje je i maturirao 1946., nakon povratka s Visovca iz kuće novicijata u koji je stupio godinu dana ranije. Filozofsko-teološki studij pohađao je u Zagrebu od 1946. do 1952. godine. Svečane redovničke zavjete položio je 4. siječnja 1950. u Zagrebu.


Sveti red đakonata primio je 22. prosinca 1951. u Zagrebu, gdje je u katedrali na svetkovinu sv. Josipa 1952.  zarađen i za svećenika.


Mladu je misu proslavio iste godine u rodnoj župi na svetkovinu Blagovijesti.


Prva mu je mladomisnička služba bila služba župnika u Nevestu gdje ostaje do 1958. godine. Kroz te je godine vršio i službu dekana. Iza Nevesta imenovan je na godinu dana župnikom Kljaka s rezidencijom u Drnišu, a potom postaje župnikom župe Gradac Drniški, gdje ostaje do 1967. godine. Od 1967. do 1973. obnaša službu gvardijana i župnika u Kninu, te eskurira i župu Vrpolje.  1973. godine preuzima službu župnika u Podbablju i tu ostaje do 1979. godine, kada postaje gvardijan samostana u Sinju. 1982., kao župnik, preuzima župu Potravlje, Maljkovo, Satrić, gdje ostaje sve do umirovljenja 1997. godine. Osamnaest zadnjih godina svoga života proveo je u samostanu u Sinju, djelujući kao ispovjednik. U srijedu 22. travnja 2015. u 88. godini života, 69. godini redovništva i 64. svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima blago je u Gospodinu preminuo.