Nadbiskup Barišić uputio poruku povodom nedjelje Dobroga Pastira

Predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, uputio je poruku, uz nedjelju Dobroga Pastira 26. travnja 2015. godine.


U njoj navodi kako papa Franjo s godinom posvećenog života i izvanrednom svetom godinom Božjeg milosrđa, poziva i hrabri sve osobe posvećenog života da budu znak blizine, solidarnosti, jednostavnosti, iskrenosti prema svima u potrebi i da u radosti zajedništva, svjedoče svoj poziv i postanu poziv drugima.




Osvrćući se na te riječi nadbiskup je kazao kako smo svi pozvani od Boga na život i kako nema života bez poziva. Dobri Pastir svakoga od nas  poziva imenom bilo za brak - biti otac, majka, bilo za duhovni poziv - biti svećenik, redovnik ili redovnica. Stoga brak i duhovni poziv su srodni i povezani. Poziv nas izvodi iz naše zatvorenosti i oslobađa sebičnosti, izvodi iz uskoće našega egoizma, na pučinu i dubinu periferija života.


"Uz slavlje nedjelje Dobroga Pastira, ne samo laici, Kristovi vjernici, već prije svega osobe duhovnog poziva, svi zajedno, pozvani smo odgovorno živjeti svoj i biti poziv jedni drugima. Biti poziv svjedočanstvom svoga života, tolikim mladićima i djevojkama u našim sredinama da poklone veću pažnju, više vremena i iskrene ljubavi Dobrom Pastiru, koji s ljubavlju izgovara njihovo ime. Jer, ako je netko zatvoren, udaljen, stranac, ne druži se, teško će drugoga upoznati, zavoljeti, zaljubiti se. To što vrijedi za mladića - djevojku, u slučaju poziva za brak, to isto vrijedi za duhovni poziv - naš odnos i ljubav prema Kristu" naglasio je nadbiskup.


Podsjetio je na mentalitet današnjeg svijeta u kojem nije lako čuti i prepoznati Njegov glas kojim poziva mladića ili djevojku i kako često i neki članovi Crkve, čudno gledaju na one mladiće i djevojke koji se odluče prihvatiti i slijediti Krista. Ipak, ohrabruje istaknuo je u poruci nadbiskup da "svi oni istovremeno danas očekuju i traže mnogo od osoba koje su prihvatile duhovni poziv, od svojih svećenika, redovnika, redovnica. Traže autentičnost i radikalnost, uvjerenost i uvjerljivost".
Napomenuvši kako je život poziv i kako nema života bez poziva nadbiskup je potaknuo na osobnu i zajedničku molitvu za duhovna zvanja i da one budu izraz ljubavi, blizine i ohrabrenja svim mladićima i djevojkama koje Gospodin poziva za svoje suradnike. "Neka svjedočanstvo našega života, na putu njihova odgovora, svima njima bude znakovit poziv, da među svojom braćom i sestrama, njihov odgovor "Evo me" bude izgovoren radosna i nepodijeljena srca", zaključio je nadbiskup.