Uskrsni posjet nadbiskupa Barišića splitskim klarisama

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, na Uskrsni utorak 7. travnja  posjetio je časne sestre klarise u samostanu Sv. Klare u Splitu, te im čestitao uskrsne blagdane. Na početku ovog tradicionalnog susreta nadbiskup je blagoslovio okupljene klarise, uputio im kratki pozdrav i poticajni govor u kojem im je zaželio da Krist uskrsnuli bude s njima. "Ako čovjek živi samo za sebe,  svojim ograničenostima, sebičnostima  stvara zapreke Uskrsnulome", kazao je nadbiskup. U nastavku govorio je o "dvije razine Uskrsa". Prva, razina je čestitka "sretan Uskrs" koju izgovaramo i koja ostaje na razini riječi i zvuka i "a to je mala poruka, nedostatna za ovaj veliki događaj uskrsnuća", kazao je nadbiskup i naglasio kako Uskrs traži više: "da budemo svjedoci i navjestitelji. Gospodin je učinio da to jesmo". Ta druga razina je duboka, misteriozna, ona je više vertikala i zahvaća onu dimenziju koju Bog ima u Uskrsu, kazao je.




Govoreći o Kristovom uskrsnuću kojim je pobijedio smrt, zlo i tamu nadbiskup je podsjetio  kako tu pobjedu nije zadržao za sebe nego je želio podijeliti s nama i to preko temeljnog sakramenta krštenja. "Naše krštenje je upravo mali Uskrs. Ovdje, u ovom vremenu i prostoru to krštenje je događaj uskrsnuća. Gospodin, koji je otkotrljao kamen s groba, želi da i mi, kao Njegovi suradnici, nastavimo pomicati grobna kamenja sa života naših bližnjih. Uskrs je veliki izazov svima nama da te razne grobne oblike rasvijetlimo i nastojimo živjeti novost Kristova uskrsnuća". Nažalost, napomenuo je " i u zajednici se može pokopati nekoga, u samostanu se može upasti u te forme kojima druge pokapamo. Ali kako onda drugoga oslobađati? Što s uskrslim Gospodinom? Primamo li Ga, prihvaćamo li Ga? Čak i samostan može biti grob, umjesto da bude znak Krista uskrsloga". Potaknuo je kako treba moliti za samostan, kako treba moliti jedni za druge. "Samostan je upravo mjesto molitve. Trebamo se pomiriti, oprostiti jedni drugima. Bez iskrenosti, kajanja, oproštenja ne možemo biti Kristovi. Teško je pokopati starog čovjeka i živjeti novim životom. Zato samo Krist može biti naše uporište. Stoga, sestre klarise, neka On uvijek bude s vama, u ovom samostanu, u vašim životima", zaključio je nadbiskup.


I ovom prilikom nadbiskup je zahvalio klarisama koje svojom nazočnošću već sedam stoljeća obogaćuju Split i prate njegove svećenike i vjernike molitvama i žrtvama. U nastavku ugodnog i radosnog ozračja, redovnice i nadbiskup izmijenili su dojmove o proteklim uskrsnim slavljima i dotakli su se i raznih aktualnih tema iz života Crkve. Među ostalima nadbiskup  je  upoznao klarise o povratu  vrijedne slike sv. Marije Magdalene mjesnoj Crkvi na Veliki petak, a koja je bila otuđena prije 10 godina iz crkve sv. Mande na Marjanu. Klarise su s radošću primile tu vijest.


Na koncu susreta nadbiskup je zahvalio redovnicama i zazvao Božji blagoslov nad sve sestre i njihov samostan.