Mlađi svećenici posjetili Bugojno

Drugoga dana godišnjega permanentnog obrazovanja, mlađi svećenici susretnu se s vjernicima neke obližnje župe. Ove je godine to bila župa sv. Ante Padovanskoga - Bugojno. Po dolasku u taj gradić koji je propatio ratne nedaće, nadbiskupa mons. Marina Barišića, provincijala fra Joška Kodžomana i sve prisutne svećenike pozdravio je župnik fra Zoran Tadić. Upoznao ih je s poviješću župe, ali i vjerskim životom u župi. Svećenici su razgledali crkvu i umjetnine u samoj crkvi i ispred nje. Zatim su pohodili muzej u sklopu župnog ureda - djelo gospođe Stane Marić.





U živom razgovoru i bratskom duženju koje je uslijedilo, mlađe je svećenike osobito zanimalo današnje stanje u Bugojnu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Župnik fra Zoran istaknuo je da je u Bugojnu znatno manje Hrvata nego u godinama prije rata, ali da je župna zajednica itekako aktivna i živa.



Nakon kratkog osvježenja, uslijedila je priprema za svetu misu koja je započela ulaznom procesijom. Pozdravljajući mnogobrojne nazočne vjernike koji su pristigli i iz okolnih župa, Otac Nadbiskup istaknuo je da je Splitska Crkva duboko s njima povezana budući da su mnoge bugojanske izbjeglice prihvatili vjernici splitsko-makarskih župa. A i sam nadbiskup je imao priliku mnogima od njih podijeliti sakrament potvrde.



Osvrćući se na misna čitanja, nadbiskup je u svojoj propovijedi stavio naglasak upravo na obitelj, što je i bila tema ovogodišnjeg permanentnog obrazovanja. Tumačeći biblijsku sliku žrtvovanja Izaka, Nadbiskup je sa žaljenjem izjavio da se danas u mnogim slučajevima žrtvuje obitelj: zbog posla, novca, vlastite ugode i sličnih sebičnih ciljeva. Put prema boljoj budućnosti nadbiskup vidi u pružanju ruke pomirenja među članovima obitelji. Jedino se uz zdrave obiteljske veze mogu nadvladati krize i problemi današnjega društva.



Nakon svete mise, koju su pjevanjem animirali sami svećenici, slijedilo je zajedničko fotografiranje sa župnikom, župnim vikarom i časnim sestrama koje djeluju u župi. Zatim su se nadbiskup, provincijal i drugi svećenici kratko okrijepili u župnom uredu, a potom posjetili i samostan Školskih sestara franjevki u Malom selu u Bugojnu. Prepuni dojmova, s molitvom Crkve na usnama, vratili su se u Kuću Djeteta Isusa u Livnu.