×

Greška

[sigplus] Critical error: Image gallery folder old_gallery/2237 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Duhovne vježbe mlađih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije

[sigplus] Critical error: Image gallery folder old_gallery/2237 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Splitsko-makarska nadbiskupija organizira godišnje duhovne vjeĹľbe za svećenike zareÄ'ene u posljednjih deset godina. Ove su godine odrĹľane od 31. kolovoza do 3. rujna u Karmelićanskom samostanu sv. Ilije na Zidinama u Bosni i Hercegovini. Okupilo se 16 mlaÄ'ih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije predvoÄ'enih nadbiskupom mons. Marinom Barišićem, generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem te pastoralnim vikarom dr. Nediljkom Antom AnÄŤićem.


 



Voditelj duhovnih vježbi bio je prof. dr. Ivan Bodrožić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i profesor patrologije na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i Zagrebu. Kroz razmatranja, pobožnosti i misne propovijedi, prof. Bodrožić je svećenicima predstavio lik sv. Petra apostola i njegov duhovni rast: od običnog ribara i grešnika, Petar postaje navjestiteljem Radosne vijesti i vođom prve Crkve. Evanđelja ukazuju na činjenicu da Isus postupno odgaja Petra za tu važnu službu. Svećenički se poziv lako može usporediti s pozivom svetoga Petra. Stoga je i život svakog svećenika koji se, poput sv. Petra, odazvao Isusu, pun poteškoća i nerazumijevanja. Kao što se i Petar opirao Isusu i katkada ga shvaćao na krivi način, tako je i svećenik u opasnosti biti samo činovnik koji ne proživljava duboko svakodnevni Gospodinov poziv da ga slijedi. Te je probleme moguće nadići samo ako je svećenikova pokretačka snaga istinska ljubav prema Bogu i bližnjemu. Voditelj je tako kroz evanđeoske dijaloge između Isusa i Petra izvukao konkretne smjernice za rješavanje praktičnih problema s kojima se mlađi svećenici susreću.


Duhovne su vježbe zaključene svetom misom i zajedničkim objedom. Zahvaljujući prof. Bodrožiću na prihvaćanju poziva da vodi duhovne vježbe, Otac Nadbiskup je zaželio da ono što je rečeno u razmatranjima i propovijedima ostane duboko u srcima svećenika. Nadbiskup je izrekao i riječ zahvale ocima karmelićanima na ugodnom gostoprimstvu, kao i dr. Nediljku Anti Ančiću na organizaciji ovoga susreta.


{gallery}old_gallery/2237{/gallery}