Proslava obljetnica redovničkih zavjeta školskih sestara franjevki

Školske sestare franjevke Krista Kralja splitske Provincije Srca Isusova, u nedjelju 7. rujna obilježile su 60., 50., i 25. godina od polaganja redovničkih zavjeta. 60. obljetnicu redovničkih zavjeta proslavile su s. Blazenka Barun, s. Andjelka Čovo i s. Konzulata Glibotić. Zlatni jubilej, 50. obljetnicu, proslavile su s. Branka Barun, s. Bonifacija Barun, s. Terezina Bašić, s. Darija Bota, s. Gracija Damjanović, s. Vida Hrsto i s. Sabina Radas. S. Romana Baković, koja također slavi 50 godina redovničkih zavjeta, svoj zlatni jubilej proslavit će u misiji u Kongu u Africi, 25. listopada, kada će proslaviti i 40 godina svog djelovanja u misijama. 25. obljetnicu proslavile su s. Gabrijela Damjanović, s. Rita Maršić i s. Melanija Vojković.


 



Zahvalno misno slavlje u kapelici samostana na Lovretu u Splitu predvodio je fra Miroslav Barun u koncelebraciji s pastoralnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nedjeljkom Antom Ančićem te šestoricom svećenika. "Ovo je velik dan za vas, vašu Provincju, našu domovinu i cijelu Crkvu", kazao je predvoditelj na početku pozdravivši sestre, njihovu rodbinu, prijatelje i okupljene vjernike. U svojoj propovijedi fra Barun je pozvao sestre da ostanu vjerne onome što slave danas, a to je ljepota života u redovničkoj zajednici, ljepota življenja zavjeta čistoće, siromaštva i poslušnosti. Podsjetio je da su ti zavjeti temelj njihova života posvećenog Bogu i izvori koji su ga prožimali sve godine predanog služenja. Pojasnio je da se zavjet čistoće prvenstveno odnosi na život bez vlastite obitelji, a ne na samu čistoću kao takvu, koju su pozvani živjeti svi ljudi, posebno vjernici. Ponovio je kako siromaštvo znači odreći se materijalnih dobara, no da je to premalo i da smisao ovog zavjeta leži u tome da se svjedoče više vrednote i pravo bogatstvo. Smatra da posluh nije u tome da se bude poslušan drugome bezuvjetno već pomaže da svaki član zajednice odgovorno radi na izgradnji Kraljevstva Božjeg na zemlji. "Na ovim temeljima ste gradile i dalje gradite svoj život u zajednici. Koliko li je Božjeg blagoslova po vama darovano braći ljudima? U svim ste segmentima ljudskoga življenja, od najmanje dobi do najstarije, služile Isusu kada mu je i gdje mu je bilo najteže. To je plod vaših zavjeta", istaknuo je propovjednik i sestrama poručio da nisu pogriješile što su izabrale Franjin put izgradnje Kraljevstva Božjega.


Po završetku propovijedi, sestre su pred cijelom zajednicom obnovile svoje redovnčke zavjete. Na kraju slavlja fra Miroslav Barun uputo je svoju čestitku sestrama, svima koji su ih na njihovom putu vodili i usmjeravali, cijeloj zajednici te živim i pokojnim roditeljima koji su sestrama darovali život koji su one posvetile Isusu. Kao uspomenu na ovo slavlje svakoj sestri je poklonio knjigu "Življenje pred Bogom živim: meditacije nad Spisima sv. Franje" dr. fra Marka Semrena, pomoćnog banjolučkog biskupa i profesora na Franjevačkoj teologiji. Nakon euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno domijenkom u prostorijama samostana.