Vepric: Svećenički dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije

Svećenički dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, koji se redovito održava u svibnju, upriličen je u srijedu 21. svibnja u marijanskom svetištu u Vepricu. Susret, na kojemu se okupilo oko stotinu i dvadeset svećenika, započeo je u kapeli koncelebriranim euharistijskim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. U središte propovijedi nadbiskup je stavio evanđelje u kojemu Isus govori svojim učenicima "Ja sam trs, vi loze". Upozorio je kako svaki svećenik treba biti na oprezu da se njegove pastoralne aktivnosti ne bi pretvorile u aktivizam bez Krista. Kazao je kako Isus isto govori svećenicima danas,  te da uvijek moraju imati na umu da su oni mladice loze, no da bez Krista ne mogu učiniti ništa.




U drugom dijelu programa održanom u velikoj dvorani, pročelnici i predstavnici ureda i ustanova Splitsko-makarske nadbiskupije predstavili su rad ureda kojeg zastupaju, područje svojih aktivnosti i suradnike, te planove i poteškoće pri radu. O radu i uredima Nadbiskupskog ordinarijata te o suradnji Ordinarijata sa župnicima govorili su generalni vikar mons. Miroslav Vidović i pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić te kancelar don Ratomir Vukorepa koji je iznio statistike o broju rođenih, vjenčanih i umrlih od 1988. do 2013. godine. O ostvarenim aktivnostima i programima Obiteljskog i bračnog savjetovališta govorila je dr. Anita Strujić-Vladanović. Rad pastorala mladih u nadbiskupiji i u župama predstavio je voditelj ureda mr. Mihael Prović.


O aktualnom stanju i problemima u pastoralu duhovnih zvanja u svojiim odgojnim ustanovama govorili su rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu mr. Boris Vidović, magistar bogoslova u Franjevačkom klerikatu o. fra Ante Antića u Splitu fra Petar Milanović Trapo, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa mr. Jenko Bulić, fra Antonio Mravak umjesto ravnatelja Franjevačkog sjemeništa u Sinju fra Ivice Udovičića i don Jure Vrdoljak, povjerenik za duhovna zvanja. Poteškoće i potreba u pastoralu bolesnika prenio je mr. Tomislav Topčić (KBC Firule). O aktivnostima Tiskovnog ureda i suradnji sa župnicima govorila je gđa. Kristina Bitanga, a u kratkom videu postojeće emisije i svoj rad predstavili su i drugi djelatnici Tiskovnog ureda. Rad crkvenog školstva te aktualnosti oko upisa u novu školsku i akademsku godinu predstavili su dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. Ante Mateljan i ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije u Splitu don Josip Dukić.


Statistiku o parnicama u kojima se utvrđuje sklapanje nevaljalog ili nepostojeći brak na Crkvenom interdijecezanskom sudu I. stupnja u Splitu iznio je dr. Josip Delić. O Ekonomatu Nadbiskupije te o međusobnim ekonomskim obvezama župa i Nadbiskupskog ordinarijata govorio je don Mijo Šurlin. Izvješće o gradnji i održavanju sakralnih objekata iznio je voditelj Građevinskog ureda don Josip Lončar koji je istaknuo pomake u traženju lokacija i dozvola za crkve u župama Blatine i Spinut. Istaknuta je također potreba izgradnje Svećeničkoga doma i zgrade Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu.


Zaključne misli i poticaje uputio je nadbiskup Barišić. Zahvalio je predavačima na kvalitetnim izlaganjima ali i na svakodnevnom zauzetom radu na dobru mjesne ali i opće Crkve. Izrazio je radost zbog plodne rasprave i dobronamjernih i iskrenih kritika naglasivši da time zrelije i odgovornije gradimo zajedništvo. Pozvao je svećenike da potaknu bračne parove da se odazovu na hodočašće bračnih drugova u Rim u organizaciji Splitsko-makarske nadiskupije koje će se održati od 13. do 19. srpnja 2014. godine.


Okupljeni svećenici za vrijeme susreta skupili su 100 000 kuna pomoći za stradale u poplavama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ovim simboličnim gestom, svećenici su se velikodušno odazvali pozovu i poticaju nadbiskupa Barišića te od svojih osobnih prihoda odvojili dio novca kako bi, osim riječima ohrabrenja i molitvom, i na konkretan način pomogli braći i sestrama koji su pogođeni katastrofalnim posljedicama poplava. Skupljeni iznos uplatiti će se Hrvatskom Caritasu koji će ga proslijediti onima koji su u potrebi.