Splitsko sjemenište i Nadbiskupijska klasična gimnazija proslavili svoju zaštitnicu Gospu od Blagovijesti

Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija "Don Frane Bulić" proslavili su, u utorak 25. ožujka 2014. godine, blagdan svoje zaštitnice - Gospu od Blagovijesti. Svečano euharstijsko slavlje u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u koncelebraciji s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, ravnateljima sjemeništa i gimnazije, svećenicima koji djeluju u sjemeništu i školi, dekanom i profesorima KBF-a Sveučilišta u Splitu te rektorom i odgojiteljima CBS-a i ostalim svećenicima.

"Danas kada slavimo tajnu utjelovljenja Sina Božjega po Duhu Svetomu u krilu Djevice Marije izražavam radost u ime svih nas koji živimo i djelujemo u gimnaziji i sjemeništu, bez obzira na ulogu. Okupio nas je jedan pozdrav koji jezgrovito i sadržajno izražava otajastvo današnjeg blagdana 'Raduj se, Marijo'. Zato je ovaj dan blagdan radosti, milosti i Božje ljubavi po kojoj je Bog, Marijinim prihvaćanjem, osmislio naš život i rad u ovoj gimnaziji i sjemeništu", kazao je na početku misnoga slavlja ravnatelj gimnazije don Josip Dukić pozdravivši nadbiskupa Barišića i biskupa Uzinića, sve nazočne svećenike, djelatnike gimnazije, sjemeništa, bogoslovije i KBF-a te gimnazijalce i sjemeništarce, njihove roditelje, prijatelje i rodbinu, ravnateljice i ravnatelje splitskih srednjih škola, bogoslove,  kandidatice i ostale vjernike. Sve okupljene pozdravio je i nadbiskup Barišić koji je svima čestitao dan škole i sjemeništa i kazao da o veličini današnjeg blagdana svjedoči i činjenica da se današnji dan slavio od samih početaka i da je oduvijek zauzimao važno mjesto u životu Crkve i u srcu vjernika. "Ovo je korijen svih blagdana. Zato ne čudi što je nadbiskup Stjepan Cosmi upravo na današnji blagdan 1700. godine utemeljio ovu ustanovu. Izrasli smo iz ovog izvora i uvijek mu se rado vraćamo. Želimo da nas Gospodin i Majka Marija pomognu da budemo nositelji novosti Božjega utjelovljenja", kazao je nadbiskup Barišić.

Na misnom slavlju blagdana Blagovijesti već tradicionalno propovijeda sjemeništarac maturant. Ove godine homiliju je održao Josip Čaljkušić koji je govorio o vjernosti Bogu. Kazao je kako i mi, poput Marije, imamo poziv na kojeg trebamo odgovoriti te kako imamo pravo izbora, baš kao što je imala i ona. "Nije lako naslijedovati Krista u potpunosti jer poziv nosi i odricanje koje me ne umanjuje ni u čemu već me približava Kristu i potiče naslijedovanje. Da bismo to mogli učiniti potrebna nam je vjera i predanje Bogu, kakvu su imali Marija i njen zaručnik Josp", istaknuo je sjemeništarac i nadodao kako vjeruje da svi možemo reći da vjerujemo u Boga, ali se trebamo zapitati vjerujemo li Bogu. Naglasio je i da je za življenje i svjedočenje poziva potrebna snaga koju dobivamo iz euharistije i molitve. "Koliko god znali mudrih misli i citata o životu ili koliko god znali tumačiti Sveto Pismo, ništa nam ne korist ako to ne živimo u svom životu i ako nemamo ljubavi prema bližnjemu. Otvorimo Kristu svoje srce i spremno poput Blažena Djevica Marija, odgovorimo na svoj poziv", zaključio je propovijednik.

Ravnatelj sjemeništa don Jenko Bulić, na kraju misnog slavlja, zahvalio je svima na sudjelovanju. Utvrdio je da danas nažalost nema više radosnih i dobrih vijesti koje smiruju i ulijevaju nadu i optimizam, te je upravo zbog toga bitno posvijestiti da radosne vijesti ima jer je Bog postao čovjekom i nastanio se među nama. Zaželio je da nas ta vijest svakodnevno preobražava u blage i ponizne vjernike. Slavlje je pjesmom obogatio mješoviti gimnazijski zbor pod ravnanjem s. Lidije Matijević. U poslijepodnevnim satima u velikoj sjemenišnoj dvorani održana je svečana akademija za vrijeme koje su sjemeništarci i učenici NKG-a priredili prigodni program u čijem je središtu bila predstava "Cijena nevjere", koju su sjemeništarci treće godine sami napisali i osmislili. Na sjemenišnom igralištu trebala se održati tradicionalna malonogometna utakmica između sjemeništaraca i bogoslova, no ona je, zbog vremenskih neprilika, odgođena.