Pogreb mons. Danka Vlašića

Na blagdan sv. Tome Akvinskog, u utorak 28. siječnja u rodnoj župi Gospe od Zdravlja u Podstrani, na posljednji počinak ispraćen je mons. Danko Vlašić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Misu zadušnicu predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić u koncelebraciji s don Jozom Delićem, koji je na početku misnog slavlja pročitao pokojnikovu duhovu oporuku, te još dvadesetak svećenika. Od mons. Danka oprostili su se bogoslovi, redovnici i redovnice, obitelj, prijatelji i župljani Podstrane kao i župa Grohote, Stobreč i Ravča u kojima je služio kao upravitelj.





"Za kršćanina spokojno umrijeti nalikuje želji za mirnim noćnim odmorom nakon napornog radnog dana. Usnuti u miru Božjem znači, slobodni od ovog svijeta, s povjerenjem prepustiti drugima da nastave tamo gdje smo mi stali jer na ovoj zemlji svi smo samo gosti i hodočasnici", kazao je u prigodnoj homiliji mons. Ćubelić naglasivši kako je ova misa zadušnica ujedno i zahvala za život mons. Danka koji je on, po služenju euharistijskoj žrtvi, prikazao na slavu Božju i na spasenje svoga naroda. Istaknuo je da je mons. Danko svoju pripravu za svećenstvo započeo za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su progonjeni i mučeni mnogi svećenici stoga svi trebamo biti posebno zahvalni onoj generaciji duhovnih pastira koji su se u tim teškim vremenima predali Gospodinu, a on ih je darovao svom narodu. Osvrćući se na službe koje su pokojniku bile povjerene, mons. Ćubelić je kazao kako je na svim ponizno i nenametljivo, riječima i djelima naviještao i svjedočio vjeru, nadu i ljubav, trudeći se prenijeti ono za čim je i sam težio - iskreni odnos s Kristom. "Među nama je bio kao obični brat vjernik, odani učenik Gospodina Isusa. Sigurni smo da će mu slavlje dočeka prirediti svi oni koje je pratio u teškim trenucima života, koje je pomirio s Bogom, kojima je on pomagao i koji su njemu pomagali da zajedno slijede nebeskog učitelja", zaključio je mons. Ćubelić.


Na kraju misnoga slavlja pastoralni vikar don Nediljko Ante Ančić ukratko je prikazao život i rad pokojnika, a oproštajne su riječi uputili župnik don Petar Dukić i prvi načelnik općine Podstrana Marin Karaman koji je istaknuo velik doprinos pokojnika u istraživanju poljičke povijesti kao i njegovu nezamjenjivu pomoć u utvrđivanju prvih granica općine Podstrana.


Danko Vlašić svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije rođen je 3. kolovoza 1920. u Postrani. Odrastao je u dobroj katoličkoj obitelji s nekoliko braće i sestara. U ozračju vjere, pouzdanja u Boga i praktičnog kršćanskog života osjetio je Božji  poziv što ga je Gospodin usadio u njegovo mladenačko srce. Nakon osnovanog školovanja u rodnom mjestu odlazi u Splitsko sjemenište da postane svećenik.  U Splitu završava gimnaziju i upisuje filozofsko teološki studij. Zbog ratnih prilika Splitska je bogoslovija bila zatvorena pa je s jednom skupinom bogoslova poslan u Zagreb da nastavi i dovrši školovanje i svećeničku formaciju.


Za svećenika je zaređen 12. kolovoza 1945. u Kaštel Novom. Od tada započinje svoju aktivnu svećeničku službu koja će trajati punih pedeset godina do 1995. kada ga tadašnji nadbiskup Ante Jurić  stavlja u stanje mira. Prvi dio svojega svećeničkog pastoralnog djelovanja don Danko je proveo službujući na nekoliko župa, nakon čega će se vratiti u Split i do svojega umirovljenja raditi u različitim središnjim biskupijskim ustanovama.  Kao mladomisnik poslan je na  župu Grohote ( o. Šolta) na kojoj ostaje šest godina (1945.-1951.). Zatim je premješten u Split i tri godine obnašao službu ekonoma Biskupskog sjemeništa. Dvije godine bio je upravitelj župe Stobreč, a zatim godinu dana župnik župe Ravča i dekan Biokovskog dekanata. Potom je premješten  za župnika u Omiš i dekana Omiškog dekanata. Na toj službi  proveo je 10 godina. Nakon župničke službe u Omišu nadbiskup Franić ga poziva  u Split i  imenuje kanonikom  Prvostolnog kaptola. Među kanonicima obnašao je službu dekana u nekoliko mandata, brinući se osobito za materijalna dobra te ustanove sve do svojega odreknuća godine 1983. Kraće vrijeme je bio upravitelj crkve Sv. Duha, zatim blagajnik Odbora za  gradnju crkve Sv. Petra. Jednako tako  surađivao je  u nekoliko  različitih  nadbiskupijskih vijeća.  Ipak njegova glavna služba u to vrijeme bila je rad u  crkvenom Interdijecezanskom sudu I. stupnja u Splitu. Tu je pokazao neobično poznavanje materije s kojom se bavio i pouzdanost  rješenja koja je pronalazio u predmetima koje je obrađivao. Stoga je u tri navrata bio imenovan predsjednikom te ustanove.  Za svoj savjestan, stručan  i predan rad dobio je počasni naslov Monsignora (1975.).


Don Danko je dio svojega slobodnog vremena rado ulagao u spisateljske i  istraživačke aktivnosti.  Koliko su mu dopuštale njegove svećeničke i pastoralne dužnosti  bavio se i pisanjem te objavio dvije opširne knjige. Proučio je i obradio  povijest svoga rodnog mjesta u knjizi "Prošlost Podstane (Split, 1988.). U drugoj  knjizi pod naslovom "Vizitacije poljičkih župa u XVIII. stoljeću€ť (Split, 1995.). bavio se također crkveno-povijesnim temama svoga poljičkog zavičaja. Don Danko je doživio duboku starost i preminuo u nedjelju 26. siječnja u 94. godini života u Svećeničkom Domu u Splitu. U životnim nedaćama ostao je vjeran Kristu i odan njegovoj Crkvi te savjestan u službama koje je kao svećenik obnašao.