Nadbiskup Barišić mladomisnicima uručio prve dekrete

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u četvrtak 28. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu novozaređene svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije: don Matu Munitića (24), don Vedrana Torića (33) i don Ratomira Vukorepu (24). Tom je prigodom nadbiskup udijelio mladomisnicima dekrete: don Matu Munitića imenovao je župnim vikarom župe sv. Spasa na splitskim Mejašima, don Vedran Torić uz službu profesora hrvatskoga jezika u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji "Don Frane Bulić" u Splitu vršit će službu župnoga vikara u splitskoj župi Veli Varoš, a don Ratomir Vukorepa imenovan je župnim vikarom u župi sv. Pavla ap. na splitskim Pujankama.




Mladomisnici su uz dekrete o službama dobili i trajnu ovlast za ispovijedanje. Uručivši im dekrete nadbiskup je naglasio da je Onaj koji ih šalje osoba i da ih šalje osobama, izvor života šalje ih u život. "Želio bih da osjetite taj život i da ga dodirujete srcem, umom i rukama, ali da ne budete zatvoreni u njegove poteškoće i probleme, u tamu ovoga svijeta, jer onda ne ćete imati ništa za reći. Potrebno je govoriti o životu a ne zatvoriti se u životne poteškoće, jer život je satkan i od radosti, svjetla, nade i ljubavi. Ne želimo umnažati poteškoće i tamu u našem životu. Crkva ima nešto drugo za ponuditi, ima Radosnu vijest života, Krista raspetoga i uskrsloga, Krista Spasitelja", kazao je nadbiskup. Dodao je da otkriti i otkrivati Isusa Krista znači biti navjestitelj Radosne vijesti, znači biti liječnik, učitelj, svećenik i prorok. Potaknuo ih je na ozbiljan rad u župama kamo su poslani, na ozbiljno pripremanje za liturgijska slavlja i rast u otajstvu Božje ljubavi kako bi istinski ostvarivali ono što sv. Pavao reče u poslanici Rimljanima: "Prikažite svoja tijela kao duhovno bogoslužje". "Pavao nije rekao prikažite liturgiju kao duhovno bogoslužje nego prikažite svoja tijela. Uči nas kako ući u dinamiku procesa da moj život bude proslava Boga, da bude živa liturgija, Božji hram. A to se može jedino u povezanosti s Isusom Kristom", istaknuo je mons. Barišić. U svjetlu Godine vjere pozvao je mladomisnike na dublje promišljanje o daru vjere i daru svećeništva koje je Božje "čudo" potrebno za život Crkve i svijeta. Mladomisnici i novoimenovani nadbiskupov tajnik bogoslov Frankopan Velić ostali su na zajedničkom ručku s nadbiskupom, a svoje će prve službe preuzeti 20. kolovoza.
Mate Munitić rođen je 2. ožujka 1988. u Splitu od roditelja Filipa i Marije, r. Bolčić. Rodom je iz župe Rođenja blažene Djevice Marije u Grabovcu u Imotskoj krajini. Osnovnu školu "Pujanke" u Splitu završio je 2002. i iste godine upisuje Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju "Don Frane Bulić" koju pohađa kao sjemeništarac. Nakon mature u istoj školi 2006. stupa u Centralno bogoslovno sjemenište te upisuje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu. Na istom fakultetu diplomira u studenome 2011. Od 2009. pastoralno djeluje u župi Materinstva Blažene Djevice Marije na splitskim Brdima. Zaređen je za svećenika 24. lipnja 2012. u Splitu, a mladu misu imat će 1. srpnja u Grabovcu.
Vedran Torić rođen je 30. lipnja 1979. u Splitu, sin je Ivice i Ive rođene Ravlić, koji uz Vedrana imaju i sina Mirka. Kršten je 9. rujna 1979. u župi Gospe od Zdravlja u Splitu. Sakrament potvrde primio je 24. travnja 1994. u župi Gospe od Otoka u Solinu čiji je Vedran aktivni župljanin od svojih malih nogu. Osmogodišnje osnovno obrazovanje završio je u Osnovnoj školi don Lovre Katića u Solinu. Maturirao je 21. lipnja 1997. godine u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji "Don Frane Bulić" u Splitu. Svoje školovanje nastavlja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru gdje je diplomirao na odsjeku za kroatistiku i slavistiku te stekao stručni naziv profesora hrvatskog jezika i književnosti. Od siječnja 2004. do kolovoza 2006. radio je kao nastavnik u Osnovnoj školi don Lovre Katića u Solinu. Odazvavši se Bogu na njegov poziv, u rujnu 2006. upisuje filozofsko-teološki studij pri Papinskom sveučilištu Sveti Križ u Rimu kao kandidat za đakonat i prezbiterat Splitsko-makarske nadbiskupije gdje i diplomirao 20. lipnja 2011. godine. U Rimu je boravio pet godina u Međunarodnoj crkvenoj bogosloviji "Sedes Sapientiae". Pastoralno je djelovao kod časnih sestara Misonarke ljubavi te u rimskim bolnicama Fatebenefratelli, Umberto Primo i Lazzaro Spalanzani. Od rujna 2010. godine Vedran boravi u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu. Na KBF-u u Splitu pohađao je studijski program pastoralne godine, a svoje pastoralno djelovanje vršio je u konkatedralnoj župi sv. Petra u Splitu. Zaređen je za svećenika 24. lipnja 2012. u Splitu, a mladu će misu imati 8. srpnja u Solinu.
Ratomir Vukorepa rođen je 29. srpnja 1988. u Splitu od roditelja Josipa i Tomislave, r. Ljubić. Pripada župi Uznesenja blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću. Osnovnu školu "Ostrog" u Kaštel Lukšiću završava 2002. godine pa iste godine upisuje Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju "Don Frane Bulić" u Splitu koju pohađa kao sjemeništarac. Nakon mature 2006. stupa u Centralno bogoslovno sjemenište te upisuje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu. Na istom fakultetu diplomira 2011. Pastoralno je djelovao u župama: Dubrava i Gornje Sitno od 2008. do 2010. te u župi sv. Pavla ap. na splitskim Pujankama od 2010. godine do sada. Zaređen je za svećenika 24. lipnja 2012. u Splitu, a mladu će misu imati 15. srpnja u Kaštel Lukšiću.