Misa zahvalnica u povodu 26. obljetnice odlaska JNA iz Splita

U povodu 26. obljetnice odlaska JNA iz Splita u katedrali sv. Dujma u Splitu u četvrtak, 4. siječnja održana je misa zahvalnica koju je predvodio katedralni župnik don Tomislav Ćubelić. Pjevanje je predvodio zbor službenica Milosrđa uz orguljašku pratnju mo. s. Mirte Škopljanac Mačina.

Misi su, među ostalima, nazočili predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Jure Šundov, potpredsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Petar Škorić, zamjenici gradonačelnika Jelena Hrgović i Nino Vela, te gradski vijećnici i pročelnici. Gradsko vijeće Grada Splita donijelo je 24. prosinca 2001. godine odluku da će se svečanom misom zahvalnicom trajno obilježavati mirni odlazak JNA iz Splita 4. siječnja 1992. godine.

"Trebamo biti zahvalni braniteljima jer je njihova žrtva daleko ispred nas. Ono što su činili branitelji treba biti povijesna istina jer živimo u državi koju su oni stvorili", rekao je katedralni župnik te nastavio: „Njihova je ljubav prema Hrvatskoj bila više koraka iznad naše ljubavi (dakako ako je imamo prema svome narodu i domovini), čija je hrabrost bila uvjerljiva za razliku od onih koji su buljili u ekrane od straha što ako stvore hrvatsku državu. Je li ih se sjećamo? Je li ih častimo? Ne, ruku na srcu. Kažimo to izravno i otvoreno? Jer da ih se sjećamo onda bismo popunili prostor u kojem molimo za svoju domovinu“. Podsjetio je da živimo u državi koju su oni stvorili, a ponašamo se kao da njihova patnja, bol, i smrt nije naš problem. Djelujemo indiferentno, a čovjek kojega ne dodiruje patnja i bol drugoga, pogotovo ako ga ne dodiruje patnja njegovih mladih ljudi koji su stvorili ovu državu, potvrđuje se kao nečovječan. Kad ih se ne sjećamo, onda je logično da ih ne častimo, jer mi još nemamo definiciju tko je u ovoj državi branio i stvarao državu a tko je bio agresor na hrvatski narod!?“ kazao je don Tomislav, naglasivši pri tome kako nam je zaborav „jača“ strana, te kako smo loši učenici povijesti svoga naroda, a lekcija smo imali previše.

Podsjetio je kako nikakva osveta ne dolazi u obzir, ali da ovaj narod treba samo istinu o svojoj povijesti. „Prava povijest nije samo ono što se dogodilo; nego i ono što se odgodilo, a što je trebalo da se dogodi, a što je trebalo da se dogodi; ona nije samo niz događanja, nego i niz propusta i niz promašaja, niz – odgađanja. U panici i strahu jedino je hrvatski branitelj bio pouzdan, neustrašiv. Jedino je u njega nacija imala povjerenje i sigurnost. Jedino se za hrvatskog branitelja znalo što misli i što mu je činiti“, kazao je don Tomislav Ćubelić. Na kraju misnog slavlja svi zajedno otpjevali su pjesmu „Bože čuvaj Hrvatsku“.