Čestitka Splitsko-makarske nadbiskupije izabranim županima, gradonačelnicima i načelnicima na području Splitsko-makarske nadbiskupije

Splitsko-makarski nadbiskupi uputili su čestitku izabranim županima, gradonačelnicima i načelnicima na području Splitsko-makarske nadbiskupije. Čestitku donosimo u cijelosti:

Poštovani izabrani župani, gradonačelnici i načelnici općina

na području Splitsko-makarske nadbiskupije!

Iza nas su lokalni izbori na kojima su naši građani birali svoje župane, gradonačelnike i načelnike. Budući da smo mlada demokracija, gledajući globalno, ponekad pravo izbora i glasovanja shvaćamo zdravo za gotovo. No ne smijemo zaboraviti da uživamo privilegij izbora koji do prije tridesetak godina nismo imali, ali i koji, nažalost, još uvijek nemaju neki narodi i mnogi pojedinci. Izbori su svečanost puka koji u tom činu pokazuje svoju odgovornost za društvo i domovinu. Zato je važno da se svi odazovu i pokažu djelatnu brigu za zajednički nam dom. Istina, u žaru borbe i privlačenju glasača katkad kampanje znaju prijeći granice dobrog ukusa i pristojnosti. To znači da moramo još učiti i prihvaćati druge kao svoje bližnje; ne kao suparnike, već kao suputnike jer isti nam je cilj – opće dobro svih građana.

Birači su izrekli svoju volju, izbori su prošli, slavlja su završila i slijedi posao koji je vama, poštovani župani, gradonačelnici i načelnici općina, povjeren od strane nas, vaših sugrađana.

Glavna obećanja u predizbornim kampanjama imaju zajednički nazivnik: raditi za opće dobro. Sveti Petar, govoreći o Isusu iz Nazareta u knjizi Djela apostolska, kaže da je Isus, jer Bog bijaše s njime, prošao zemljom čineći dobro (Dj 10,38). Poslanje Crkve je nastavljati djelo svoga Učitelja, tj. biti u svijetu, a ne od svijeta, i činiti dobro. Očito, činiti dobro ili dobročinstvo i Crkvi i društvenim strukturama je zajedničko nastojanje i trajni zadatak.

Stoga ovom prigodom želimo čestitati vama koji ste izabrani na dužnost župana, gradonačelnika gradova i načelnika općina na području koje dijelimo, tj. u granicama naše nadbiskupije. Uz čestitku vam jamčimo i naše molitve i podršku u svim dobrim nastojanjima koja uključuju dobro čovjeka. Darovano povjerenje obvezuje, a pružena ruka pomaže.

U nadi da će nas trajno resiti međusobno i povjerenje i pružena ruka, želimo vama i svim vašim suradnicima mnogo uspjeha, a našim županijama, gradovima, općinama i cijeloj Domovini napredak i blagostanje.

S poštovanjem,

Mons. Marin Barišić

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit

Mons. Dražen Kutleša

Splitsko-makarski nadbiskup koadjutor

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Poruka splitsko-makarskoga nadbiskupa Dražena Kutleše na početku nove školske i vjeronaučne godine 2022./2023. ...
Proslava blagdana Male Gospe i Dana grada Solina završila je svečanim popodnevnim misnim slavljem koje je na Gospinom ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša predvodio je po prvi puta procesiju i svečano ...
U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo 15. kolovoza okupilo se više ...
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u četvrtak 11. kolovoza u ...
Gradonačelnik Ivica Puljak sa svojim je zamjenicima, Bojanom Ivoševićem i Antoniom Kuzmanićem u utorak, 19. srpnja, ...
Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u srijedu 13. srpnja 2022. da je papa Franjo splitsko-makarskog nadbiskupa i ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša primio je, u utorak 12. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u ...