Đakoni Splitsko-makarske nadbiskupije kod nadbiskupa Barišića

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je, u ponedjeljak 22. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, četvoricu đakona Splitsko-makarske nadbiskupije: don Nikolu Šakića, don Mirka Šakića, don Slavka Volarevića i don Ivana Odrljina.

Osvrćući se na njihovo skoro svećeničko ređenje, koje će biti u subotu 27. lipnja, mons. Barišić je naglasio „da je svećenički poziv Božji dar koji se ne zaslužuje vlastitom sposobnošću“. Upozorio je i na važnost svećeničke duhovnosti, rekavši: „Svećenik koji ne živi svoj život u dijalogu s Gospodinom nije svećenik. Bez duhovnosti se ne može biti skroman, ponizan i autentičan svećenik“.

Nadbiskup je dodao „da je svećenik čovjek čiji pogled uvijek treba biti usmjeren prema Gospodinu, a poslanje prema bližnjemu“. „Ako svećenik svoju službu ne shvati kao služenje bližnjima, postaje egocentričan i samodostatan. Nažalost, takav svećenik uspostavlja diktaturu nad svojim župljanima te neposlušno relativizira crkvenu vlast i propise“, ustvrdio je.

Zaključujući, mons. Barišić je đakonima zaželio Božji blagoslov na njihovom svećeničkom putu, kazavši „da vjeruje kako će svojim radom i molitvom postati blagoslov svim ljudima koje kroz svoju službu u životu susretnu“.

Nakon što su đakoni nadbiskupu Barišiću predstavili svoje mladomisničko geslo, susret je nastavljen posjetom novoj solinskoj bazilici u kojoj pater Marko Rupnik trenutno izrađuje mozaik.

Zatim je uslijedio zajednički ručak u Nadbiskupskom ordinarijatu.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je, u ponedjeljak 22. lipnja u Nadbiskupskom ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je, u subotu 20. lipnja u Nadbiskupskom ...
Draga braćo i sestre! Temeljem preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – HZJZ-a, 30. travnja 2020. god. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uputio je povodom svetkovine Duhova pismo krizmanicima, ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić sudjelovao je, u subotu 9. svibnja, u molitvi šeste ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je poruku vjernicima povodom ovogodišnje proslave zaštitnika ...
Uzoriti kardinale, dragi brate Josipe! U vrijeme zaraze koronavirusom, dodatno nas je uzdrmala vijest o snažnom ...
„Danas je jedan tužan i bolan dan za nas kršćane, naše crkve su zatvorene, u svojim smo domovima, ne možemo slaviti ...