Isusovački provincijal p. Dalibor Renić posjetio nadbiskupa Barišića

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 15. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu p. Dalibora Renića, novoga provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i p. Stipu Balatinca, superiora splitske rezidencije i magistra novaka.

Na susretu se razgovaralo o društveno-kulturnim i duhovno-crkvenim zbivanjima u domovini i svijetu, o demografiji, o odgoju i obrazovanju mladih s posebnim naglaskom na otkrivanju i praćenju onih koji osjećaju duhovni poziv. Istaknuto je kako odgoj zahtjeva kreativnost, a ona nepodijeljeno vrijeme. Nadbiskup je naglasio da isusovci na Manušu imaju svoju važnu ulogu u Splitsko-makarskoj Crkvi, formiraju u vjeri brojne vjernike koje duhovno vode i među kojima pastoralno djeluju. Pohvalio je sudjelovanje isusovačkih novaka i njihovih odgojitelja na zajedničkim proslavama i misnim slavljima, osobito za božićne blagdane u splitskoj katedrali istaknuvši njihovu ljubav prema liturgiji. Provincijal je zahvalio nadbiskupu na podršci koju pruža isusovcima u svojoj mjesnoj Crkvi ali i šire, na očinskoj i prijateljskoj blizini koja se posebno očitovala i na susretu isusovačkih novaka iz istočne Europe u Splitu kada je nadbiskup za njih predvodio misno slavlje u katedrali sv. Dujma u lipnju ove godine. Istaknuo je dobar apostolat mladeži u Splitu (SKAC-a) i Isusovačke duhovne vježbe koje svake godine imaju više od 100 sudionika a predstavljaju dobar temelj za duhovnost i duhovni rast. U znak zahvalnosti darovao je nadbiskupu prigodni dar.

Pater Dalibor Renić rođen je 18. travnja 1977. godine u Travniku (Bosna i Hercegovina). U Družbu Isusovu stupio je 20. rujna 1996. godine u Splitu. Studij filozofije završio je kod isusovaca na Jordanovcu u Zagrebu, a studij teologije na PU Gregorijani u Rimu. Za svećenika je zaređen 18. lipnja 2005. godine u Zagrebu. Godine 2010. doktorirao je u Dublinu na Milltown Institutu (National University of Ireland) s temom: „Etički elementi u epistemičkoj normativnosti: Lonergan i epistemologija intelektualnih vrlina“ (Ethical Elements Normatisvity: Lonergan and Virtue Epistemology). Profesor je na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti (FFRZ) Sveučilišta u Zagrebu, na Jordanovcu, gdje je i prodekan od 2014. godine. Ujedno je i odgojitelj i poglavar zajednice mladih isusovaca u kući formacije „p. Ante Gabrić“ na Fratrovcu u Zagrebu. Pater Renić je svoju službu preuzeo ove godine na blagdan svetoga Ignacija Lojolskoga, utemeljitelja Družbe Isusove.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u utorak, 17. listopada u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu ...
U pripremi Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će biti upriličen u Solinu 2018. godine, ...
U petak 13. listopada nadbiskup Marin Barišić sa svojim suradnicima primio je izaslanstvo Međunarodnoga crkvenog ...
Prigodom redovite vizitacije sestrama Služavkama Malog Isusa splitske provincije časna Majka s. M. Radoslava Radek, ...
Studijski  dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u srijedu, 20. rujna 2017. godine u Marijanskom ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 15. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu p. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić slavio je misu zahvalnicu u nedjelju, 30. srpnja u župnoj crkvi u Srinjinama ...
„Veliki požar koji je proteklih dana pogodio naše područje, osim pustoši i katastrofe koju je prouzročio, ostavivši ...