Trilj: Nadbiskup Barišić krstio sedmo dijete u obitelji Galić

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u subotu, 10. lipnja u župnoj crkvi u Trilju euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je krstio malenu Klaru, sedmo dijete u obitelji Galić. Ante i Ivana Galić uz malenu Klaru imaju još dvije kćerke: Martu (8), Katu (5), i četiri sina: Jakova (9), Adama (7), Luku (4) i Petra (2).

Na početku misnoga slavlja, pozdravivši roditelje, rodbinu i kumove krštenika, župnika i dekana don Stipu Ljubasa i župljane te sve brojne okupljene vjernike, nadbiskup je kazao kako je došao iskazati potporu obitelji s brojnom djecom te po sakramentu krštenja povjeriti mlado biće Božjoj ljubavi. Krštenjem ova djeca postaju članovi naše Crkve, velike obitelji. Prigoda je to da se sjetimo i mi svoga krštenja i obnovimo svoja krsna obećanja.

U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o smislu krštenja, o ulozi roditelja i kumova u vjerskom odgoju djece te o ulaganju u budućnost naše domovine. Osvrnuo se na činjenicu kako nas je svake godine manje, kako se broj razreda u školama smanjuje naglasivši da osoba nije broj, da je svaki čovjek original i dio Božjeg plana, svako je dijete plod Božje ljubavi. Stoga se prema svakoj osobi, a time prema svakom djetetu treba odnositi dostojanstveno. „Danas se mnogo računa koliko se na dijete potroši od njegova rođenja, preko vrtića, škole, fakulteta pa do njegova odlaska u inozemstvo, a ne govori se o tome koliko je u njega uloženo ljubavi, pažnje, strpljenja njegovih roditelja a to je mnogo važnije od materijalnoga“, kazao je nadbiskup pohvalivši roditelje što savjesno i strpljivo odgajaju svoju djecu u kršćanskom duhu kako bi sutra bili dobri ljudi i stručnjaci. Nitko više od roditelja ne ulaže u budućnost. Svako dijete dar je svima nama jer ne živimo samo za sebe nego smo upućeni jedni na druge. U tom je surječju nadbiskup protumačio evanđeoski tekst, koji govori o udovičinu novčiću, istaknuvši da „majka u skromnosti rađanjem svoga djeteta daje sve od sebe, sav žitak.“ Na poseban je način pohvalio obitelji s brojnom djecom jer se u njima, između ostaloga, uči demokracija. „U obiteljima s brojnom djecom drugoga se prihvaća i uvažava te nema dugotrajnih svađa nego se problemi rješavaju razgovorom. Takve su obitelji zalog dobre budućnosti naše domovine te im treba više od ičega ljudskog uvažavanja i ohrabrenja“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Fotogalerija: Mate Župa

Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale nadbiskupu uputio je župnik Ljubas, a potom je nadbiskup uz riječi ohrabrenja obitelji krštenika uručio prigodni dar. Već duži niz godina splitsko-makarski nadbiskup svoju podršku obiteljima s četvero i više djece izražava i prigodnim darom (čestitkom, knjigom i novčanim iznosom). Nakon mise, za vrijeme koje je pjevao župni zbor, slavlje se nastavilo u obiteljskom ozračju. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u 2016. godini kršteno je 158 djece u obiteljima s četvero i više djece. Nadbiskupija je tu praksu darivanja obitelji s brojnom djecom započela 2002. godine. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u utorak, 17. listopada u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu ...
U pripremi Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će biti upriličen u Solinu 2018. godine, ...
U petak 13. listopada nadbiskup Marin Barišić sa svojim suradnicima primio je izaslanstvo Međunarodnoga crkvenog ...
Prigodom redovite vizitacije sestrama Služavkama Malog Isusa splitske provincije časna Majka s. M. Radoslava Radek, ...
Studijski  dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u srijedu, 20. rujna 2017. godine u Marijanskom ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 15. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu p. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić slavio je misu zahvalnicu u nedjelju, 30. srpnja u župnoj crkvi u Srinjinama ...
„Veliki požar koji je proteklih dana pogodio naše područje, osim pustoši i katastrofe koju je prouzročio, ostavivši ...