Nadbiskup Barišić slavio Uskrs sa splitskim zatvorenicima

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posjetio je i ovoga Uskrsa zatvor u Splitu, gdje je u skromnom i mirnom ozračju zatvorske kapele sv. Josipa Radnika na Bilicama predvodio euharistijsko slavlje u koncelebraciji s duhovnikom zatvorenika don Anđelkom Dukićem, župnikom župe sv. Spasa na Mejašima i kapelanom don Antom Bitunjcem.

Nadbiskup Barišić rado svake godine za Božić i Uskrs pohodi zatvorenike u Splitu, kako bi ih ohrabrio i potaknuo na što brži povratak njihovim obiteljima, društvenoj i crkvenoj zajednici. U tom im je svjetlu govorio o smislu života, o ljubavi koja je jača od smrti, o vjeri koja ne poznaje strah te o nadi koja pobjeđuje beznađe. „Gospodin, koji je otvorio grob, želi otvoriti naše srce i darovati nam mir, slobodu i dostojanstven život“, započeo je nadbiskup svoju homiliju.

Kako bi ih ohrabrio kazao je kako je i Isus imao iskustvo zatvora (noć Velikoga četvrtka) te da je u tom svjetlu sada s njima i među njima „kolega“. Međutim, Isus je pred sobom imao Veliki petak, muku i smrt na križu. „Vi pred sobom imate još mnogo godina života. Znajte ga cijeniti i njemu se radovati te ga učiniti što boljim, a to ćete s Isusom i uspjeti. Njegova ljubav oprašta i oslobađa, oživljuje i uskrisava, mijenja i nemoguće čini mogućim“, naglasio je nadbiskup. U tom je surječju ispripovjedio kako je rimski satnik, kojemu je profesija bila svakodnevno nekoga razapeti na križ, pred tom Raspetom ljubavlju ostao zapanjen te bez psovki, proklinjanja i mržnje reče: „Ovaj uistinu bijaše Sin Božji.“

Potaknuo ih je na svakodnevne geste dobrote, pažnje i ljubavi koje mijenjaju i nas i druge te koje u nama rađaju novoga čovjeka. „Uskrsnuće nije samo nešto čemu se nadamo kada završi naš zemaljski hod. Ono se događa već ovdje i sada. Trebamo zaživjeti svoje krštenje. Ono je temeljni pashalni sakrament po kome smo postali dionici Kristova križa, ali i uskrsnici, pobjednici svih oblika smrtnosti, kao i same smrti. Ne pokapajmo pobjednika života, nego mu dopustimo da uskrsne i slavi svoju pobjedu u nama i s nama.“ Govoreći o vjeri istaknuo je da je čudesan njezin domet i snaga. Vjera je žeđ koja napaja, glad koja siti, praznina koja ispunja, tama koja svijetli; vjera hodi gdje je nemoguće, sluša gdje se ne čuje, gleda gdje se ne vidi. Dar vjere izvodi nas iz naših ograničenja smrti i groba, kida okove šutnje i daje odgovore.

Obrativši im se kao očevima i sinovima, podsjetio ih je na slučaj junaka Odiseja iz grčke mitologije, koji se poslije rata gubi i luta na povratku doma. Kod kuće ga čeka vjerna supruga Penelopa, koja živi sama sa sinom Telemahom. Sin ne može bez oca. Sin treba oca. Dugo čeka njegov povratak i sam ga ide tražiti na uzburkanom moru. U tom ih je svjetlu ohrabrio da nisu sami i da su važni te da se što prije vrate svojim kućama i svojim ulogama u obitelji, u crkvenoj i društvenoj zajednici. Čestitajući Uskrs, nadbiskup je potaknuo zatvorenike na ustrajnu molitvu koja budi nadu i otvara život pravom smislu, na blizinu s Isusom i Božjom riječju, na jezik ljubavi i dobrote, mira i praštanja, razumijevanja i zajedništva.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u utorak, 17. listopada u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu ...
U pripremi Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će biti upriličen u Solinu 2018. godine, ...
U petak 13. listopada nadbiskup Marin Barišić sa svojim suradnicima primio je izaslanstvo Međunarodnoga crkvenog ...
Prigodom redovite vizitacije sestrama Služavkama Malog Isusa splitske provincije časna Majka s. M. Radoslava Radek, ...
Studijski  dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u srijedu, 20. rujna 2017. godine u Marijanskom ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 15. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu p. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić slavio je misu zahvalnicu u nedjelju, 30. srpnja u župnoj crkvi u Srinjinama ...
„Veliki požar koji je proteklih dana pogodio naše područje, osim pustoši i katastrofe koju je prouzročio, ostavivši ...