Obavijesti Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Poštovani,

pred nama je drugi dio pastoralne godine te nekoliko događaja koje traže našu posebnu pozornost. Središnji događaj je Susret Hrvatske katoličke mladeži 4. svibnja u Gospiću

Svjestan sam da je pastoralna zauzetost i djelovanje kod mnogih velika i zahtjevna. A sada – može se činiti – dodaje se još jedna stvar “koju treba učiniti”. Stoga Vas potičem da ove pastoralne pothvate promatrate onim kontemplativnim pogledom o kojem nam govori papa Franjo u Evangelii gaudium (br. 71.), kako biste otkrili brojne primjere sudjelovanja i dijeljenja koji su se već ukorijenili u vašim zajednicama. Mladež nas stalno poziva da provjeravamo naš pastoralni rad kako bi sačuvao dvostruku vjernost: vjernost osjećaju mladih, njihovih dubokih težnja, kulturnoj klimi u kojoj žive i za koju ih želimo osposobiti da budu nositelji, a ne samo naslovnici i potrošači; te vjernost Isusu Kristu, Crkvi i njezinu evangelizacijskomu poslanju, u sposobnosti življenja, zahvaljujući djelovanju Duha Svetoga, poslanja u sadašnjosti, ne samo kao protokolarna primjena prošlosti, koja je ostala za leđima, nego kao uvijek plodna povijest i novost koja nas neprestano obnavlja i vodi k savršenom sjedinjenju s njezinim Zaručnikom (usp. LG, 4.).

ŠKOLA ANIMATORA

Održan je prvi susret na kojem je sudjelovalo četrdesetak mladih iz više župa naše nadbiskupije. Nakon uvodnog susreta, još je moguće, priključiti se. Sljedeći susreti su:

  • 17. veljače 2024.
  • 15. - 17. ožujka 2024.
  • 13. travnja 2024.

Za jednodnevne susrete participacija za sudjelovanje je 20 eura, dok ćemo cijenu vikend susreta naknadno odrediti. Ako se netko novi želi prijaviti može to učiniti do 10. veljače pomoću e-pošte: pastoral.mladih.split@gmail.com.

SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U GOSPIĆU

Kako smo i najavili donosimo više informacija o organizaciji susreta. Prijave za Susret započele su 4. siječnja 2024. i trajat će sve do Uskrsa, 31. ožujka 2024., pomoću platforme e-župe. Za razliku od prijašnjih godina, nema više unosa gotovih tablica s podacima mladih, već se svaka mlada osoba prijavljuje na Susret pomoću navedenog sustava.

Link za prijavu je u nastavku: https://www.e-zupe.com/prijave/gospic/shkm 
Svećenici/pratnja grupe prijavljuju se na isti način kao i mladi, uz posebnu napomenu o

svom statusu prilikom prijave. Na Susret se mogu prijaviti mladi od 14 do 35 godina! Kotizacija za sudjelovanje iznosi 10 eura po osobi. O samomu sustavu registracije možete pronaći u popratnom dopisu.

Ured za Pastoral mladih nudi više mogućnosti odlaska na Susret u Gospić. Prva mogućnost je da svaki župnik samostalno organizira odlazak mladih iz svoje župe. Nije potrebno javljati se Uredu za mlade, jer predstojnik Ureda ima izravan pristup podacima svih prijavljenih iz naše Nadbiskupije.

Druga mogućnost je da se na razini dekanata organizira odlazak kako nitko od naših mladih ne bi zbog manjeg broja prijava ostao bez sudjelovanja na Susretu.

Treća mogućnost, osobito za šire Splitsko područje je u zajedničkom odlasku na Susret. Ured će osigurati autobuse, prigodni program na putu do Gospića te prigodni znak i vodič koji će svi sudionici dobiti. Cijena će biti određena naknadno (kotizacija plus autobus). Potičemo na zajednički odlazak u Gospić kako bi naši mladi i tako dobili sliku Crkve koja nas sve okuplja. Zahvaljujem predstavnicima mladih iz Frame, Skaca, Salezijanske mladeži te Hrvatskog nadzemlja koji sudjeluju u organizaciji odlaska u Gospić. Za sve upite i informacije stojim na raspolaganju.

KMNL

Već dvadeset godina u našoj Nadbiskupiji održava se natjecanje u Katoličkoj malonogometnoj ligi Sv. Ivan Pavao II. Ove sezone sudjeluju 23 momčadi, koje predstavljaju svoje župe. Zahvaljujem voditelju gosp. Mladenu Juriću na dugogodišnjem vodstvu kao i svima vama koji pratite svoje momčadi u ovom natjecanju. KMNL je sredstvo evangelizacije pomoću koje možemo doći do šireg broja mladih. Kako ulazimo u drugi pa potom i završni dio sezone pozivam na dostojanstveno vladanje svih sudionika.

Korizmena duhovna obnova za sve momčadi bit će 14. ožujka 2024., a voditelj je p. Stjepan Ivan Horvat.

RAZNO

Mladi trebaju ljude koji će im darovati srce i koji će ih dovesti do Boga. Uvjeren sam da nema drugog rješenja za suvremenu mladež, da nema drugog rješenja za ateizam i vjersku ravnodušnost koja se pojavljuje, ili za zabrinjavajuću pojavu ovisnosti osobito o kocki i klađenju kod mladih. Za dva tjedna započinjemo korizmeno vrijeme. Neka nam to bude poticaj za održavanja susreta ili organizaciju duhovnih obnova za mlade i njihove obitelji, a osobito za mlade koji su netom stvorili svoje obitelji. Pomozimo im da u osobnom susretu dođu do Boga, koji jedini daje odgovore na sva njihova pitanja.

Povjeravajući sve vas Blaženoj Djevici Mariji, svetom Ivanu Boscu, zaštitniku mladih kojeg se danas spominjemo srdačno Vas pozdravljam u Gospodinu Isusu.

 

Don Ivan Terze, predstojnik ureda za mlade SMN

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...