Završio Magis Europe 2022.

Međunarodni ljetni isusovački program za mlade koji žive ignacijevsku duhovnost Magis Europe 2022., kojem je ove godine domaćin bila Hrvatska, zaključen je u nedjelju 31. srpnja misnim slavljem u Solinu.

Kako samo geslo ovogodišnjeg programa govori, ‘sentir y gustar’, 375 mladih iz isusovačkih zajednica u Europi, kušali su i guštali ljepote Hrvatske, lokalnog stanovništva, zajedništva u kojem su se našli i u svemu tome tražili dobro i Božje.

Prvi dio Magisa bili su eksperimenti, koji su se održavali na 29 lokacija u Hrvatskoj, BiH i Srbiji istovremeno. Nakon njih, u petak 29. srpnja, svi su okupili u Splitu. Susreti i dijeljenje iskustava iz kojih su došli, zajedničko euharistijsko klanjanje, posveta Srcu Isusovu, razgledavanje Salone i Splita, pješice i biciklima, kupanje, košarka i ples, fešta na krovu u Domu ‘Kampus dr. Franjo Tuđman’, samo su neki od događaja koji su obilježili posljednja tri dana.

Svečani završetak Magisa bila je misa u Solinu, u nedjelju 31. srpnja, koju je predvodio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić. U propovijedi se osvrnuo na to što će svaki od sudionika ponijeti kući. Prva stvar je činjenica da je Bog bio na Magisu i to „Bog koji nas potiče, gura naprijed, poziva na akciju“. Drugo je želja nastaviti se boriti jer „Bog nas zove na puninu život, bogatstvo u sebi“. „Borba između sigurnosti i ulaska u nesigurnost je stalna, ako želimo rasti i biti uvijek novi u Bogu“, rekao je provincijal Renić. Treće je „da smo svi dio zajednice, Crkve, braća i sestre u Kristu“, zaključio je isusovački provincijal.

O. Tomislav Špiranec, predsjednik Udruge Magis i povjerenik za pastoral mladih Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, na kraju je zahvalio svima koji su pomogli u pripremi i ostvarivanju Magisa i još jednom ohrabrio sve sudionike da preuzmu odgovornost za svoj život i ohrabre se za bračni ili redovnički poziv.

O. Renić na konferenciji za medije u subotu 30. srpnja spomenuo je kako je vrijednost Magisa „u povezivanju isusovačkih zajednica u našoj pokrajini, u Zagrebu, Rijeci, Opatiji, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Beogradu i Sarajevu, ali i s drugim zajednicama u Europi. Posebno je vrijedno dijeljenje iskustava jer su naši mladi dio veće isusovačke zajednice koja djeluje u cijelom svijetu“.

Na Magisu su bili i troje Portugalaca koji su domaćini sljedećeg susreta. Voditelj njihovog tima o. Sam Beirao, na konferenciji je rekao kako je zahvalan za ovo iskustvo, posebno za rečenicu koju je često čuo: ‘Vidjet ćeš’. To mu je posvijestilo kako su, unatoč svim planovima, nepredvidivosti i teškoće na eksperimentima, a i svakodnevici, česte, ali se Bog uvijek pobrine da se dogodi ono što treba.

Kakva je budućnost Magisa u Hrvatskoj pokušao je odgovoriti o. Špiranec. Želja je da se neki od eksperimenata nastave održavati, kao što su bili ljetni program za djecu u Košutama, učenje o kulturi i običajima malih sredina, Poljica i Stona, ili pak ‘žive stijene’, u Zadru i Dubrovniku, gdje se sudionici ‘pretvaraju’ u vodiče za turiste i besplatnim razgledom navještaju ljepotu povijesti crkvenih građevina, ali i žive Crkve, kojoj su oni dionici. Stotinjak volontera, koliko ih je sudjelovalo u organizaciji ovog Magisa, svjedoci su želje i volje za ovakvim iskustvima i još više otkrivanja bogatstva naše zemlje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...