Online susret Hrvatskoga nadzemlja: „Kocka je bačena“

Treće srijede u Novoj 2022. godini, 19. siječnja, održao se novi online susret Hrvatskoga nadzemlja. Ovoga je puta tema bila kockanje, a gost predavač bio je dr. sc. Marko Romić, specijalist traumatske psihologije i osnivač mostarskoga KLOK-a - Kluba liječenih ovisnika o kocki.

Na početku svog predavanja, kao uvod u temu, dr. Romić iznio je svoje prvo iskustvo s patološkim kockanjem, odnosno iskustvo sa svojim prijateljem koji je bio patološki kockar i koji ga je lagao i od njega posuđivao novac za kockanje. Dr. Romić ističe da je patološko kockanje problem koji ne bira žrtvu i da može zahvatiti i uništiti svakoga koga zahvati. Kockanje je definirao kao „svaku aktivnost koja podrazumijeva ulaganje neke vrijednosti, najčešće novca, u predviđanje ishoda nekog događaja uz očekivanje da se uložena vrijednost uveća pod pretpostavkom da se pogodi taj ishod.“ Na našem području patološko kockanje zaživjelo je intenzivno poslije rata, a posebnu ekspanziju doživjelo je pojavom kladionica. Kao jedan od glavnih razloga zašto ljudi počinju kockati, dr. Romić navodi čistu radoznalost, a kao vrste kockanja navodi socijalno prihvatljivo, problematično, patološko i profesionalno kockanje.

Po nekom vlastitom iskustvu i istraživanju dr. Romić ističe da se s kockanjem počinje vrlo rano, čak i u osnovnoškolskoj i ranoj srednjoškolskoj dobi, ponajčešće iz radoznalosti, a veliku ulogu u tome imaju i naši sustavi koji nerijetko i podupiru ovaj problem umjesto da ga rješavaju. Naime, kladionice i mjesta za kockanje su na svakom uglu, a u medijima se sve to naširoko reklamira. U poruci za kraj, dr. Romić je poručio kako nemamo pravo skrštenih ruku gledati kako se događa zlo, a kockanje je jedno veliko zlo.

Uz vrlo opširno i zanimljivo predavanje susret je obilježen i filmovima u produkciji Hrvatskoga nadzemlja, pjesmama i meditacijom za kraj.

Svi oni koji susret nisu pratili za vrijeme livestreama, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskoga nadzemlja te Nadzemlje pratiti i na Instagram profilu. ( https://youtu.be/5Hs9pG-c8H4 ; https://fb.watch/aEYCOaSMDx/ )

Sljedeći susret održat će se 16. veljače, a govorit ćemo o patologiji zaljubljenosti. Gost predavač bit će don Đuliano Trdić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 18. svibnja, Hrvatsko nadzemlje je upriličilo drugi susret uživo nakon dužeg održavanja online susreta ...
Povodom proslave blagdana sv. Dujma zaštitnika naše nadbiskupije Ured za pastoral mladih organizirao je malonogometni ...
Na svetkovinu svetoga Dujma, 7. svibnja 2022., u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ Split održana je ...
U povodu blagdana sv. Dujma, zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije, Ured za pastoral mladih organizirao je od 28. ...
Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, u devetnici Sudamje organizirao je koncert moderne duhovne ...
U  Vrlici je u subotu 30. travnja uodržan Provincijski susret ministranata Franjevačke provincije Presvetog ...
Na Mali Uskrs, u nedjelju 24. travnja 2022., u katedrali sv. Lovre članovi HKZ-a MI iz Trogira organizirali su već ...
Nakon duže pauze uzrokovane mjerama protiv suzbijanja pandemije koronavirusa, ponovno će biti slavljene mise za ...