Hrvatsko nadzemlje otvorilo novu, 11. sezonu djelovanja u Splitu

U srijedu, 23. rujna 2020., zajednica mladih vjernika okupljena u Hrvatskom nadzemlju službeno je otvorila novu, ujedno i 11. sezonu svoga djelovanja u gradu Splitu.

Naime, Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest.

Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo.

Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

'Nadzemljaši' su poznati po svojim mjesečnim susretima koji se održavaju svake treće srijede u mjesecu u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu.

Nove sezonu otvorili su tradicionalnom svetom Misom i duhovnom obnovom u kapelici bl. Ivana Merza na studentskom Kampusu. Misu je predslavio duhovnik Hrvatskog nadzemlja don Tomislav Bašić uz koncelebraciju povjerenika Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnika studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihaela Provića.

Voditeljica Nadzemlja je rekla da se nalazimo u godini koja je specifična. Očekuje da će se mladi u ovoj godini još više približiti Gospodinu, ali i jedni drugima. Uz to je naglasila da će unatoč svemu, Hrvatsko nadzemlje nastaviti obrađivati kvalitetne i ključne teme.

„Ove godine smo primili čak 12 novih članova. Na naš tradicionalni motivacijski razgovor došlo je jako puno potencijalnih članova i nije nam bilo lako odabrati ona prave koji su prema odluci odbora HN-a na kraju primljeni u našu zajednicu“, rekla je Jurčević.

Kazala je da život svakog kršćanina mora biti plod Euharistijskoga stola i živoga Isusa Krista kojeg primamo u komadiću kruha.

„Mi smo ovu 11. sezonu Nadzemlja odlučili započeti baš tako, sa svetom Ispovjedni i Misom. Nakon svete Mise imali smo zajedničko upoznavanje s novim članovima te s povjerenikom i duhovnikom. Bilo nam je zaista lijepo i ugodno, zapravo, ovo je jedan pravi početak nove sezone koja je pred nama“, zaključila je voditeljica ove vrijedne zajednice mladih.

Novi duhovnik Hrvatskog nadzemlja Don Tomislav Bašić u prispodobi je kazao da Isus svoje učenike šalje u svijet. Tako i on, svoje članove pokušava kroz Božju riječ zauvijek ostaviti na pravom putu vjere i ljubavi.

„Isus šalje svoje učenike u svijet, tako sam i svojim članovima pokušao objasniti tu Božju riječ kroz Evanđelje, jer su upravo oni ti učenici koji su živi svjedoci svoga Gospodina. Upravo će oni svojim djelima pokazati svijetu kako se treba odnositi i ponašati prema svome Bogu“, rekao je Bašić. Kazao je da je tjedna ispovijed, svakodnevna pričest i duhovno razmatranje bitno i važno te da mladima uvijek ukazuje koliko je taj segment ključan u životu i vjeri.

„Oni rade vrijedan i odgovoran posao kroz koji evangeliziraju mlade ljude. Svjedoci smo da je danas jako teško okupiti mlade na jedno mjesto, a oni to svaki mjesec uspijevaju u velikom broju, mislim da to dovoljno govori o kvaliteti njihovih susreta“, naglasio je te je nadodao da je ovaj projekt Pastorala mladih SMN duboko dopro u brojna srca mladih.

„Ja kao duhovnik imam zadaću ove mlade stalno održavati na jednom mjestu u jednoj skupini te im ukazivati na pravi put vjere. Također tu sam im u svakom trenutku, ako im je potrebna bilo kakva pomoć u duhovnom smislu. U ovom teškom vremenu epidemije vrlo nam je važno zadržati svoju vjeru, sada je najbitnije biti pravi i ponizni kršćanin. Teško vrijeme je pred nama, ali uz Gospodina svaku nedaću ćemo zasigurno pobijediti“, zaključio je.

Duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu Don Mihael Mišo Prović rekao je da je prošle akademske godine zbog pandemije korona virusa 'Nadzemlje' propustilo proslaviti 10. obljetnicu postojanja.

„To ćemo upriličiti u jednom od sljedećih susreta u ovoj godini. Nakon promišljanja, kako organizirati susrete zajednice te što s novom sezonom, odlučili smo da ćemo nastaviti susrete uz sve opasnosti pandemije i uz sve epidemiološke upute stožera za održavanje susreta za mlade“, najavio je Prović.

Nada se da će nadolazeći susreti u Nadbiskupskom sjemeništu pomoći mladima da bolje upoznaju sebe, svoje bližnje, te pronađu razloge zašto biti katolik u današnjem vremenu. Osim toga kratko se osvrnuo i na novog duhovnika HN.

„Don Tomislav je mlad svećenik, radišan, ima bogato iskustvo u radu s mladima u župnom pastoralu, a bio je i odgojitelj u sjemeništu. To iskustvo mnogo će pomoći mladima u našoj zajednici“, kazao je.

Na kraju je mladima poručio da se ne boje trenutnih izazova koje im život donosi, već da im se odupru, suprotstave svojom marljivošću, talentiranošću i radom.

„Uz dobre prijatelje, druženja u raznim zajednicama poput Hrvatskog nadzemlja, aktivnostima u raznim udrugama preko sportskih, glazbenih i drugih kreativnih aktivnosti vrijeme mladosti, iako izazovno, može biti sretno, ugodno, radosno, lijepo osmišljeno i blagoslovljeno proživljeno. Svima želim blagoslovljen početak nove akademske godine, a Hrvatskom nadzemlju blagoslovljenu 11. sezonu djelovanja“, podvukao je studentski kapelan i predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Mihael Prović.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...