Duhovna obnova u studentskom domu na Kampusu

U velikoj dvorani studentskog doma dr. Franjo Tuđman u nedjelju 24. studenoga održana je duhovna obnova za studente i mlade koju je predvodio don Josip Ulić, kapelan splitske župe sv. Spasa – Mejaši uz koncelebraciju duhovnika studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnika Ureda za pastoral mladih SMN dr. don Mihael Prović.

U propovijedi don Josip je studentima rekao da je Isus kralj, naglasivši da je nužno za svakoga kralja da bude u ratu. „Neprijateljstvo tvoje kreće između grijeha tebe i žene. Bog čovjeku kaže kako je pao i kako više nije u raju, ali Bog čovjeku obećava da će ga spasiti i iščupati iz grijeha“, naglasio je u početku propovijedi kroz razmišljanje. Ističe kako je Isus konstantno za svoga zemaljskog života vodio tu borbu protiv sotone kako bi izbavio čovjeka iz grijeha, bolesti, patnje i konačne smrti. Ključ njegove borbe dolazi upravo u njegovom križu, gdje je On prvi krenuo u borbu za svoj narod. „Tu se očituju sva kraljevstva ovoga svijeta, koji žele spasiti samo sebe. Ta kraljevstva koja žele samo sebe spasiti odjednom nestanu i počnu se urušavati te smo svjedoci upravo te povijesne kronologije. Zato je Krist nagovijestio nešto drugo, spašavajući upravo tebe“, zaključuje. Prisjećajući se, rekao je kako smo kroz povijest učili činjenice da je najslađe pobjeda kraljeva kada uzmu protivničko oružje i tim istim oružjem pobjede neprijatelja. U prijevodu, dokrajče neprijatelja upravo njegovim oružjem.

„Krist Kralj je to znao jer je najlakše doći do suparničkog oružja prijetnjama i ucjenom, što su zapravo i činili Sinu Božjem, prijetnjama smrću. Nisu ni bili svjesni da On to želi. On je umro i time pobijedio grijehe, a svojim uskrsnućem pobijedio je smrt - to je naš Kralj koji je u potpunoj suprotnosti s ovim svijetom“, objašnjava don Josip. Uspoređujući Kraljevstvo Božje i sva ostala ovozemaljska kraljevstva rekao je da je Isus umro i oslobodio nas kraljevstva patnje, boli i zla. Samim time pozvao je sve ljude u svoje Kraljevstvo. „Upravo smo zato i pozvani ovdje da se borimo za svoje Kraljevstvo Božje, nebesko Kraljevstvo Isusa Krista u koje smo pozvani i koje već sada ovdje možemo i trebamo živjeti“, zaključio je na kraju propovijedi na svetoj Misi don Josip.

Na kraju svete Mise prisutnim vjernicima obratio se duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN dr. don Mihael Prović. „Raduje me što imamo ovako mlade svećenike koji su voljni davati sebe u propovijedanju vjere upravo prema vama mladima“, rekao je Prović. Iskoristio je priliku te je zahvalio udruzi studenata Herceg Bosne koji su se kroz duhovnu obnovu i molitvu prisjetili svojih tragično preminulih kolega i bivših studenata Sveučilišta u Splitu, Tomislava Skočibušića iz Tomislavgrada i Marije Ćorić iz Čapljine.

Svi vjernici među kojim su bile i obitelji tragično preminulih studenata su nakon svete Mise upalili svijeće ispred studentskog doma dr. Franjo Tuđman odajući počast Tomislavu i Mariji, a pjesmom je duhovnu obnovu i svetu Misu animirao vokalno instrumentalni sastav „Veritas aeterna“.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U srijedu, 17. veljače, održao se još jedan u nizu online susreta Hrvatskog nadzemlja pod nazivom „Blaženik svetačkog ...
Pobjednica hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije - popularne “Dore” - održane u dvorani “Marino Cvetković” u Opatiji u ...
Kućni ljubimci bili su tema online susret Hrvatskog nadzemlja u srijedu, 20. siječnja, a predavač je bio don Ante ...
Svečanom komemoracijom i svetom misom u utorak, 12. siječnja, ispred glavnog ulaza Zgrade tri fakulteta na ...
Ured za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije u suradnji s Vokalno instrumentalnim sastavom „Andrijane“ ...
U srijedu 16. prosinca održan je online susret Hrvatskog nadzemlja na temu „Škrtost“. Predavač je bio mr. sc. don Jenko ...
Glavni organizatori iz Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije potvrdili su da se zbog loše ...
Hrvatsko nadzemlje je u srijedu 18. studenoga održalo još jedan u nizu on-line susreta, tema tribine bila je žrtva, ...