38. susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije

U organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja u subotu, 16. lipnja 2018. u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu održan je trideset i osmi susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije. Na susretu se okupilo više od 300 ministranata osnovnoškolaca i srednjoškolca, iz 23 župe, a u pratnji su bili njihovi svećenici i voditelji ministrantskih zajednica.

Cilj susreta, koji se svake godine održava po završetku školske nastave, je potaknuti rast u zajedništvu i prijateljstvu s Kristom, raditi na osjećaju pripadnosti i ljubavi prema Crkvi, Nadbiskupiji i župnoj zajednici, osvještavanje smisla i važnosti služenja kod oltara te promocija i animacija duhovnoga poziva.

Riječi dobrodošlice svim okupljenima uputio je don Jure Bjeliš, povjerenik za duhovna zvanja i rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa. Istaknuo je da je ovaj susret kruna brojnih njihovih susreta koji se događaju za vrijeme školske godine, posebno istaknuvši Ministrantsku malonogometnu ligu, a podsjetio je i na ministrantsko ljeto koje će se održati u srpnju u Marijanskom svetištu u Vepricu. "Danas smo se okupili na druženju, zabavi, igri i molitvi. Vi ste bogatstvo naše Crkve stoga zajedno s vama želimo moliti i na putu vašeg života vas pratiti, da izrastete u poštene i dobre ljude i vjernike", rekao je don Bjeliš.

U prvom dijelu susreta ministranti su se natjecali u znanju na temu "Marija - uzor obitelji". Najprije su pristupili pisanom dijelu, a potom je odigran i kviz znanja. Središnji je događaj bilo svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Tradicionalna velika procesija oko sjemenišne zgrade ove se godine zbog kiše nije održala.

Pozdravivši sve ministrante i njihove voditelje mons. Barišić je kazao kako je, svaki put kada dođe u posjet župama, sretan kada vidi koliko je puno ministranata oko oltara i kako su dobri i radosni. U propovijedi je spomenuo velikog proroka Iliju, koji je u svojoj starost i na izmaku snaga svoj proročki plašt bacio na mladog Elizeja koji je ostavio rad na njivi i svoje volove te prihvatio naviještati Boga. Isto tako, Isus Krist je bacio pogled na svoje učenike, koji su ostavili ribarenje i krenuli širiti Radosnu vijest. „Gospodin je bacio pogled na vas dragi ministranti, a vaše ministrantske haljine su poput Ilijina plašta. Gospodin vas želi pratiti u vašem odrastanju i životnom putu. Vi ste najbliži oltaru na kojem se događa najveći gest ljubavi. Toliko veliko povjerenje ima u vas. Uzvratite mu pogled“. Istaknuo je da kao ministranti Kristu služe te da imaju dostojanstvo i raznu njegovih učenika. „Ogrnuo vas je plaštom svoje ljubavi. Neka vas ta ljubav prati, štiti i bude prepoznatljiv znak u vašem životu. Još radosnije i ponosnije služite mise u svojoj župi“, zaželio je nadbiskup.

Nakon euharistijskog slavlja, uslijedilo je zajedničko druženje uz hranu i piće te sportski i rekreativni dio - natjecanja u nogometu, košarci, graničaru, povlačenju konopca i šahu. Na samom kraju don Jure Bjeliš udijelio je prigodne darove - slatkiše, knjige, medalje i pokale najboljim ekipama iz kviza znanja te iz sportskog dijela natjecanja.

Najbolji u kvizu znanja bili su ministranti sa Sućidra (Split) sa 159 bodova, a drugo mjesto osvojila je ekipa iz Kaštel Lukšića sa 158 bodova. U nogometu među starijim ministrantima prvo mjesto pripalo je župi Pujanke (Split), drugo župi iz Kaštel Lukšića, a treće župi sv. Nikole - Metković. Među mlađima prvi su ministranti s Neslanovca (Split), drugi dolaze iz Opuzena, a treći s Kamena (Split). Najbolji iz košarke bili su ministranti župe Košute, potom župe s Poljuda (Split), pa župe s Brda (Split). U igri graničar među starijim ministrantima pobijedila je župa Kaštel Gomilica, a drugi najbolji bili su ministranti s Pujanki (Split). Među mlađima pobjednici su bili iz župe Gospe od Otoka (Solin), a drugi iz Opuzena. U potezanju konopca najbolji stariji ministranti su iz župe Gospe od Otoka (Solin), a druga je bila župa Košute. Među mlađima pobijedila je ekipa iz Opuzena, a drugi u mili ministranti s Raduna (Kaštel Stari). Najbolje ministrante šahiste ima župa Pujanke (Split), a slijedi ih župa s Poljuda (Split). Susret je završio zajedničkom molitvom.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...