Misa zahvalnica za kraj školske godine u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu

U kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u petak 30. lipnja, slavljena je misa zahvalnica za učenike i djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“, povodom završetka školske godine 2016./2017. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u suslavlju s ravnateljem Gimnazije don Josipom Dukićem, ravnateljem Sjemeništa don Jurom Bjelišem, odgojiteljima i profesorima.

Na početku slavlja nadbiskup je zahvalio ravnatelju, svim profesorima, odgojiteljima i roditeljima za sve što su učinili kako bi učenici uspješno priveli ovu školsku godinu kraju, a učenicima što su svoju mladost i talente utkali u život ove škole. Rekao je da su se okupili, ne samo da bi dobili svoje svjedodžbe, već i da zahvale Gospodinu za sve što su proživjeli, osobno i zajedno, u školskoj godini koja je iza njih.

Osvrćući se na evanđelje dana u kojem Isus ozdravlja gubavca, nadbiskup je pojasnio koliko je guba u to vrijeme bila opasna, zarazna i neizlječiva te koliko su oboljeli bili odbačeni i izolirani od društva. Kazao je kako danas tjelesne gube nema, a ako se i pojavi izlječiva je, no kako je naš svijet prepun drugih oblika gube – bolesti duha i društva. „Vi ste odabrali upravo ovu našu školu, katoličku, da dobijete klasično obrazovanje, ali i da vas vaši učitelji i odgajatelji usmjere ka dobru, ka prihvaćanju moralnih načela koje proizlaze iz Evanđelja. Stoga upravo vi morate biti svjedoci Kristove ljubavi u svakodnevnom životu. Ne smijemo druge odbacivati poput gubavaca, već ih u ljubavi prihvatiti. Ocjene su bitne, no vaše svjedočanstvo je važnije“. Usmjerio ih je ka Kristu, koji je prišao gubavcu i izliječio ga, te im naglasio kako ih samo on može izliječiti od njihovih padova i briga te kako jedino uz njegovu pomoć mogu prihvatiti druge koje su iz bilo kojeg razloga izolirali.

Nakon misnoga slavlja koje je završilo himnom „Tebe Boga hvalimo“, program je nastavljen u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa gdje su maturantima podijeljene diplome, a najboljim učenicima posebne nagrade. Prigodnu riječ, u ime maturanata, izrekao je Benjamin Daniel Vrdoljak koji je mons. Barišiću zahvalio na poticajnim riječima, a roditeljima, profesorima i odgojiteljima na svom prenesenom znanju, strpljenju i ljubavi.

„Bog vas je, draga mladosti, preko vaših roditelja, profesora i odgojitelja darivao svojim milostima, baš kao što je i nas učinio bogatijima preko vas. Ponosni smo na sve vas i vaša nastojanja. Maturantima u ime svih djelatnika čestitam te želim puno uspjeha i obilje Božjeg blagoslova u daljnjem obrazovanju“, rekao je ravnatelj don Josip Dukić.

Nadbiskup Barišić prisjetio se svojih školskih dana u ovoj Gimnaziji te je napomenuo da je prošle godine sa svojim kolegama proslavio 50 godina mature, koja je tada 1966. godine bila prva matura poslije ponovnog otvaranja Gimnazije. Školi je zaželio još puno novih generacija, a svim đacima, osobito maturantima, puno uspjeha, uz nadu da će im ova godina biti korak naprijed u njihovu cjelovitom ljudskom rastu.

Misu i svečanost u dvorani pjesmom je uzveličao zbor Gimnazije pod ravnanjem č.s. Lidije Matijević.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodnom svečanošću u petak 9. veljače, mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda iz župe sv. Luke u Podbablju ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u četvrtak, 8. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu ...
Proslava nebeskog zaštitnika Kotorske biskupije sv. Tripuna bilo je drugo gostovanje Andrijana sa splitskog Sućidra ...
I ove su godine župnik župe sv. Andrije na Sućidru u Splitu don Ivan Čotić i pomoćnik don Vedran Torić skoro tri tjedna ...
„Kome treba tradicija?" naslov je prve ovogodišnje tribine Hrvatskog nadzemlja održane 17. siječnja u velikoj dvorani ...
Mladi splitske župe sv. Andrije već godinama na Božić navečer idu u posjet, na čestitanje, djeci Centra za odgoj i ...
U organizaciji župe Podbablje u četvrtak 21. prosinca u večernjim satima u crkvi Sv. Ante drugu godinu zaredom održan ...
Mladi iz Hrvatskog nadzemlja ponovno su okupili mnogobrojnu mladež Splita i okolice na svom posljednjem susretu ove ...