Proslavljen dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je u srijedu, 14. svibnja 2014., proslavio svoj dan i petnaestu godinu pripadanja splitskoj sveučilišnoj zajednici. Tom je prigodom Fakultet dodijelio svjedodžbe, diplome, licencijate i nagrade studentima te povelje zahvalnosti umirovljenom i istaknutom nastavniku Fakulteta. Svečanost je započela euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu predvodio veliki vicekancelar KBF-a u Splitu i provincijal Provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joško Kodžoman, u koncelebraciji s dekanom KBF-a prof. dr. sc. don Antom Mateljanom, profesorima i odgojiteljima.

 

 


Fra Joško Kodžoman na početku svoje homilije kazao je kako blagdani, poput današnjeg sv. Matije apostola, pomažu da učvrstimo svoje korake u religioznom hodu i da otkrijemo dublje motive vlastite vjere, koja je u isto vrijeme i dar i poziv. Osvrćući se na poteškoće u kojima se svaki pojedinac može naći, istaknuo je kako nema boljeg rješenja od molitve koja je dar Božji čovjeku, lijek za dušu i tijelo te pomoć u svim situacijama. "Samo onaj čovjek koji neumorno druguje  s Isusom, koji duboko zaranja u tajnu Njegovog presvetog srca, zavrjeđuje čast poziva u Isusovu službu. Onaj, naprotiv, učenik ili učenica, koji svoje informacije i površno "znanje o Bogu" crpe iz zamućenih izvora nisu dostojni takvog poziva", naglasio je provincijal i nadodao kako bez živog osobnog iskustva vjere i bez prisnosti s Bogom, čovjek teško može drugima otkriti Krista i odgovoriti na zahtjeve koji proizlaze iz apostolske i crkvene službe. "Prije svega pozvani smo biti svjedoci bezuvjetne ljubavi i oproštenja, koje drugima nudimo bezuvjetno. Pozvani smo, u svijetu punom negostoljubivosti, svjedočiti poruku oslobođenja od raznih navezanosti, u svijetu u kojem prevladava materijalistička koncepcija spasenja, razglašavati mir i radost, u svijetu koji je pun straha, žalosti, beznađa, jednom riječju poruku spasenja", zaključio je fra Joško Kodžoman i zaželio da primjer sv. Matije bude poticaj za neumorno propitkivanje vlastitog ljudskog i kršćanskog identiteta.
Po završetku euharistijskoga slavlja uslijedio je akademski čin u velikoj sjemenišnoj dvorani. Voditeljica programa Jelena Hrgović, pročitala je čestitku splitsko-makarskog nadbiskupa dr. Marina Barišića koji zbog sudjelovanja na plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, nije bio u mogućnosti sudjelovati na proslavi. Uz čestitku dekanu, svim profesorima, djelatnicima i studentima, nadbiskup je napisao: "Dan Fakulteta, ne zaboravljajući poteškoće i ograničenja, svojevrsna je žetva osobnih i zajedničkih uspjeha, kako pojedinaca tako i našeg Fakulteta u cjelini. Čestitam svim diplomantima sa željom da svojom stručnošću te duhovnom i moralnom zrelošću, daju novo lice našoj Crkvi i društvu." Nadbiskup je zaželio da Dan Fakulteta bude poticaj i sjeme viših dometa i još bogatije žetve.

 

Dekan Fakulteta prof. Mateljan uputio je dobrodošlicu svima nazočnima, osobito velikom vicekancelaru KBF-a u Splitu i provincijalu Provincije Presvetoga Otkupitelja fra Jošku Kodžomanu, prorektorici Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Branki Ramljak, prorektoru prof. dr. sc. Tomislavu Kiliću, dekanima katoličkih teoloških učilišta, nazočnim dekanima, prodekanima i drugim predstavnicima splitskih fakulteta i ostalih visokih učilišta, predstavnicima grada i županije, predstavnicima znanstvenih udruga i kulturnih ustanova te nastavnicima, studentima i osoblju Fakulteta. "Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, oslonjen na bogatu tradiciju Teologije u Splitu i Franjevačke teologije u Makarskoj, u novim okolnostima života hrvatskog naroda, nastavlja zahtjevnu zadaću promicanja kršćanske kulture u  društvu, posebno u akademskoj zajednici, te svjedočenja radosne vijesti o Božjoj blizini i ljubavi prema ljudima, objavljenoj u Isusu Kristu i povjerenoj zajednici Crkve. Što je duša u tijelu, nadamo se da će naš Katolički bogoslovni fakultet biti Sveučilištu u Splitu. Svima koji ste sa radošću došli iskrena dobrodošlica i hvala", istaknuo je u svom pozdravnom govoru dekan Mateljan.

 

Sve nazočne pozdravio je i veliki vicekancelar KBF-a u Splitu i provincijal Provincije Presvetoga Otkupitelja fra Jošk Kodžoman koji je naglasio kako Katolički bogoslovni fakultet, kao veliki kolektiv, svi njegovi zaposlenici, studenti i studentice, čine jednu posebnu obitelj unutar šarolikog spektra ostalih sastavnica splitskog Sveučilišta, koja je svojevrsna perjanica i promotor još šire vjerničke katoličke obitelji u gradu Splitu i šire. "Fakultet uspješno odgovara na sve izraženiju društvenu potrebu znanstvenog bavljenja mnogim filozofsko- teološkim, etičkim i socijalnim temama te svojim radom značajno doprinosi popunjavanju nastalog vrijednosnog vakuuma u našem suvremenom društvu, odgajajući i obrazujući prije svega nove naraštaje teoloških stručnjaka u Hrvatskoj od kojih se očekuje da i sami utječu na promjenu krivog mentaliteta i krivo formirane društvene svijesti". Svim profesorima, djelatnicima i studentima zaželio je da svoj rad provedu u tihom kritičkom preispitivanju, koje će ih potaknuti na izgradnju većeg povjerenja i još većeg zauzimanja za uspjeh ove crkvene institucije. яндекс

 

Prorektorica Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Branka Ramljak je u svoje, i u ime rektora prof. dr. sc. Ivana Pavića, čestitala svima na svim dostignućima u prethodnom razdoblju. "Katolički bogoslovni fakultet je mlada i mala ali vrlo značajna sastavnica Sveučilišta u Splitu, stoga vam od srca želimo puno uspjeha u ime cijele akademske zajednice".

 

Dekan Mateljan iznio je izvješće o radu Fakulteta od prošlogodišnje proslave dana Fakulteta. Službe dekana i prodekana na početku nove akad. godine preuzeli su prof. dr. sc. Ante Mateljan, prof. dr. sc  Ante Vučković i prof. dr. sc  Jadranka Garmaz. Na Fakultetu je u tri dodiplomska/diplomska studijska programa, Integrirani filozofsko-teološki, Preddiplomski teološko-katehetski, Diplomski teološko-katehetski studij, u ovoj akademskoj godini, 2013./2014., upisano je 214 redovitih studenata, 98 muškaraca i 116 žena. Od toga je 48 bogoslova, 4 redovnice te 4 slušača. Dva poslijediplomska studija: "Kršćanstvo i suvremena kultura€ť te "Povijest teologije i crkvenih institucija€ť pohađa 26 redovitih studenata. Uz 33 nastavnika, od čega 20 u znanstveno-nastavnom zvanju, na KBF-u je zaposleno 6 djelatnika na administrativnim i 5 na tehničkom poslovima. Dio nastavnika KBF-a uključen je u rad sveučilišnih odbora i povjerenstava, a razvijena je suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu i Zadru te Institutom sv. Anselma Rimu, Katoličkim bogoslovnim fakultetima u Zagrebu i Đakovu, a unutar Splitskog sveučilišta sa Filozofskim fakultetom, Umjetničkom akademijom i drugim sastavnicama. Potpisani su i ugovori o međunarodnoj suradnji sa Teološkim fakultetima na Sveučilištima u Luzernu, Krakowu i St. Georgen u Frankfurtu, a nastavljena je suradnja sa Teološkim fakultetom u Innsbrucku, a u vidu je i suradnja sa Sveučilištem u Warszavi te drugim sveučilištima unutar Europske unije. U ožujku i travnju 2014. na KBF-u je obavljen postupak reakreditacije od strane međunarodnog Povjerenstva AZVO-a, te vizitacija od strane Povjerenstva kojega je imenovao Veliki kancelar. Kroz proteklu godinu nastavnici KBF-a objavili su 12 knjiga, dva prijevoda, 61 znanstveni rad, te 40 ostalih radova. KBF je organizirao međunarodni znanstveni simpozij "Recepcija II. vatikanskog sabora s posebnim osvrtom na Crkvu i Hrvata", te je bio suorganizator međunarodnog simpozija "Pastoral zdravstva", zajedno sa HKLD-om i Odborom za pastoral zdravstva HBK, kao i suorganizator 39. međunarodnog simpozija profesora filozofije i teologije. Fakultet redovito izdaje 2 znanstvena časopisa "Crkvu u svijetu" (A1) i "Službu Božju" (A2), i to po 4 broja godišnje. Organizirana je i udruga bivših studenata KBF-a, pod imenom "Teofil".

 

Potom je uslijedila dodjela licencijata teologije, diploma i svjedodžbi za 46 studenata/ studentica. Petnaest studenata primilo je svjedodžbe prvostupnika /prvostupnice katehetike, dvoje studenata stekli su zvanje diplomiranog katehiste, a deset studenata postiglo je zvanje magistra/magistre katehetike. Jedna studentica stekla je zvanje diplomirane teologinje, dok ih je šesnaestero postiglo zvanje magistra/magistre teologije. Crkveni akademski stupanj licencijata iz teologije prema crkvenim propisima postigli su Ivana Grabić i Dujo Jukić.

 

Prigodom Dana Fakulteta, prema Pravilniku KBF-a u Splitu kojega je obrazložio prodekan prof. dr. sc. Ante Vučković, Fakultet dodjeljuje tri nagrade najboljim studentima. Prva se nagrada dodjeljuje studentu koji je položio sve predmete cjelovitoga studija te ima najbolji prosjek ocjena, koji ne smije biti ispod 4,0. Ove godine nagrada se dodjeljuje Zrinki Plenković koja je u prošloj ak. god. odslušala cjeloviti program Preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija i položio sve ispite s prosječnom ocjenom izvrstan (4,78). Druga se nagrada dodjeljuje studentu koji je u protekloj akademskoj godini položio sve predmete iz godine koju je pohađao i ima najbolji prosjek ocjena, koji ne smije biti ispod 4,0. Ove godine nagrađuje se Danko Kovačević, student druge godine Preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija. U prošloj je akademskoj godini ostvario 60 ECTS bodova s prosječnom ocjenom (5,00). Treća nagrada dodjeljuje se studentu koji ima najbolji seminarski rad u protekloj godini, čija ocjena ne smije biti ispod 4,0. Ove godine nagrađuje se seminarski rad Ivana Trpimira Lozića, studenta četvrte godine Preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija. Seminarski je rad izradio pod vodstvom prof. dr. sc. Josipa Mužića pod naslovom "Fenomenologija homoseksualnosti i homoideologija". Rad je ocijenjen ocjenom izvrstan (5,00).  Prigodna povelja zahvalnosti dodijeljena je umirovljenom profesoru dr. sc. Nedjeljku Anti Ančiću.

 

Akademski čin uzveličao je pjevanjem mješoviti zbor fakulteta uz glasovirsku pratnju s. Lidije Bernardice Matijević i pod ravnanjem mo. Šime Marovića.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...