Predstavljena knjiga "Sveta Stolica i Republika Hrvatska, dvadeset godina diplomatskih odnosa"

U srijedu 8. travnja u Muzeju crkvene umjetnosti na splitskom Peristilu predstavljena je knjiga  "Sveta Stolica i Republika Hrvatska, dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992-2012)", O knjizi  su govorili veleposlanik pri Svetoj Stolici Filip Vučak i urednik knjige Božidar Petrač. Predstavljanju knjige nazočio je i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić i generalni vikar Miroslav Vidović.




Riječ je o zborniku radova u kojem su sakupljena izlaganja sudionika međunarodnog  simpozija održanom u Vatikanu 29. listopada 2012. u povodu obilježavanja 20.obljetnice uspostave  diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Hrvatske. Na simpoziju su govorili predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, kardinali Angelo Sodano, Jean Luis Tauran i Josip Bozanić, nadbiskupi Dominique Mambert i Nikola Eterović, prvi papinski nuncij u Hrvatskoj Giulio Einaudi, prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Ive Livljanić. Govornici su osvijetlili povijesne odnose između Hrvata i Svete Stolice s naglaskom na vrijeme stvaranja nove hrvatske države i uspostave diplomatskih odnosa. Osvrnuli su se na ugovore sklopljene 1996. i 1998. koji su regulirali odnose države i Crkve te Hrvatske i Svete Stolice. Bilo je riječi o četiri pastirska pohoda Petrova nasljednika Hrvatskoj.


 


Talijansko izdanje knjige objavila je Vatikanska izdavačka kuća 2013. godine a hrvatsko izdanje zagrebačka "Alfa"  2014. godine u povodu obilježavanja 20. obljetnice prvog pastirskog pohoda Hrvatskoj sv. Ivana Pavla II. Za hrvatsko izdanje predgovor je napisao mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije te bivši predsjednik RH Ivo Josipović.


 


Veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak govoreći o sadržaju i povodu nastanka knjige osvrnuo se i na odnose Svete Stolice i Republike Hrvatske danas  ocijenivši ih kao vrlo uspješne. U prilog tome posjetio je na prigode prilikom kojih su hrvatski državnici posjetili Vatikan. Dotaknuo se i skorog posjeta papa Franje BiH i Sarajevu te napomenuo kako Vatikan očekuje sudjelovanje velikog broja vjernika i iz Hrvatske na ovom susretu.



"Za papu Ivana Pavla II. hrvatski narod je bio kako ga je nazivao 'narod sv. Petra' i imali nešto jače da bi se izrazila njegova privrženost s obzirom da je dobro poznavao muku kroz koju je prolazio hrvatski narod", rekao je u predstavljanju urednik knjige Božidar Petrač. Govoreći o ulozi pape Ivana Pavla II u priznaju Hrvatske, spomenuo je tadašnji apel pape cijelom svijetu "da se prizna legitimno pravo na samoodređenje  naroda Hrvatske jer je to pitanje vjerodostojnost slobodarskog i demokratskog temeljnog poretka Europe".


 


Na predstavljanju knjige u Splitu nadbiskup Barišić je istaknuo kako je ova knjiga doprinos u donošenju cjelovitog mozaika o uspostavi diplomatskih odnosa Svete Stolice i Hrvatske. Napomenuo je kako iako smo suvremenici tih događaja ne znamo sve o njima i kako je  potrebno razmišljati i prikupljati svjedočanstva tih događanja " jer naša budućnost tražiti će kako je to bilo, tko i na koji način i gdje". Dodao je kako ovom knjigom i na ovaj način prikupljamo i odgovaramo na stvaranje cjelovitog mozaika o uspješnim odnosima Svete Stolice i Hrvatske koji su nesumnjivo važni.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...