Đakonsko i prezbitersko ređenje u Splitu 2011.

"Dragi ređenici, pozivam vas da budete blagoslov ovom društvu i Crkvi. Nitko od vas neće očekivati da budete arhitekti, političari ili ekonomisti nego da budete duhovnici koji će ljude usmjeravati k Bogu", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić prigodom đakonskoga i svećeničkog ređenja koje je upriličeno na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 20. studenoga, u ispunjenoj splitskoj prvostolnici sv. Dujma. Tom prigodom zaredio je za đakone četvoricu bogoslova, fra Kristijana Perkovića iz Turjaka na naslov splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije don Matu Munitića iz Grabovca, don Ratomira Vukorepu iz Kaštel Lukšića i don Vedrana Torića iz Solina. Za svećenika je zaredio fra Božu Mandarića iz Vrlike, člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.


U slavlju je sudjelovalo više od trideset svećenika, odgajatelja i profesora na čelu s nadbiskupom Barišićem, provincijalom fra Željkom Tolićem, generalnim vikarom mons. Ivanom Ćubelićem, dekanom KBF-a u Splitu dr. fra Antom Vučkovićem te župnikom don Tomislavom Ćubelićem. Nakon što su kandidati za đakonat i prezbiterat navijestili Riječ Božju te njihovi odgojitelji pred nadbiskupom zajamčili da su prema sudu Crkve prikladni za đakonsku i prezbitersku službu, nadbiskup je održao prigodnu homiliju. Pokušao je ređenicima i brojnom okupljenom puku, roditeljima, rodbini i prijateljima ređenika, približiti smisao svetkovine Krista Kralja. "Isus Krist izvor je i ispunjenje svega stvorenoga i naše povijesti. On je Kralj, Sudac koji je bio suđen upravo u toj istoj povijesti. No on je sudac koji nije osvetljivi niti nepravedan nego onaj koji želi reći istinu o ljudskom životu i otkriti smisao ljudske povijesti. Čudesan je to kralj, ne prijeti svojim gospodstvom ni vlašću nego se nesebično daruje i služi", kazao je nadbiskup osvrnuvši se na mentalitet suvremenog doba kojemu je gospodarenje "vrlina". U svjetlu evanđeoskoga teksta koje govori o onima rubnima, koje suvremeni čovjek kao i čovjek Isusovog doba, zanemaruje i izbjegava, istaknuo je kako je Isus upravo u njima, u "beznačajnima", siromašnima, bolesnima, zatvorenima. "Ove kategorije ljudi su znak nepravednoga društva, svijeta. Nismo nužno mi morali učiniti nešto nažao tim ljudima ali je pogrješka ako smo propustili učiniti im dobro, ako smo bili indiferentni prema njima i ravnodušni, ako nismo otkrili sakrament Boga koji je u njima", kazao je nadbiskup Barišić dodavši: "Ako igdje postoje sređeni arhivi našega života, to su Božji arhivi. Oni nisu posloženi po našim mjerilima i kategorijama: naši - njihovi, niti po religijskoj pripadnosti nego po gestama ljubavi". Nadbiskup je u nastavku propovijedi ređenicima govorio o trima dimenzijama sakramenta sv. reda: o naučavanju i svjedočenju Božje riječi, o posluživanju Euharistije te o potpunom darivanju sebe za druge. "Ovom bezdušnom vremenu iznad svega je potrebno darivanje sebe. Nećete moći udovoljiti svima potrebnima, ali tvoje srce ne smije biti zatvoreno za brata i sestru u potrebi. Gospodin želi da budete sluge beskorisne, odnosno da budete sluge bez osobnog interesa i koristi ali korisne drugima", kazao je nadbiskup poručivši ređenicima: "Neka vas Gospodin obdari vjerom koja je djelatna, ljubavlju koja je požrtvovna i sebedarna i nadom koja je čvrsta."
Nakon popričesne molitve, uz zahvale i čestitke nadbiskupa Marina Barišića, nazočnima su svoju riječ uputili provincijal Tolić i župnik Ćubelić zahvalivši svima koji su svoju ljubav i znanje utkali u njihov odgoj i razvitak zvanja, roditeljima i rodbini ređenika, odgojiteljima i profesorima, župnicima i župnim zajednicama te prijateljima i kolegama. Vjerujem da smo danas svi zajedno ponosni na novozaređenog prezbitera i đakone koji su bogatstvo naše nadbiskupije i franjevačke provincije. Oni koji su utkali svoja znanja i sposobnosti u njihov odgoj i obrazovanje u ovom danu vide krunu svoga intelektualno-duhovnog napora. Župne zajednice, iz kojih su potekli naši ređenici i u kojima su služili kao bogoslovi, ponosne su na njih, ali i dobile su poticaj da mole za nova zvanja, kazao je provincijal te se na kraju obraćajući ređenicima poručio: "Vjerovati, poučavati i živjeti tri su ključne riječi u vašem životu. Želio bih da ono što vjerujete i poučavate u životu i provodite". U svom je obraćanju župnik Ćubelić naglasio da je danas, možda više nego ikada prije, u ovom Božjem svijetu potrebno naći vremena za Boga. "Krist se nikada nije naslanjao na moćne i političke sustave nego je uvijek, i u patnji i u radosti, bio naslonjen na Boga Oca. Neka vam Bog pomogne da što manje zaostajete za njegovim pozivom", poručio je Ćubelić.
Misno slavlje, koje je završilo himnom "Tebe Boga hvalimo" i nadbiskupskim blagoslovom, svojim je pjevanjem uveličao mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra don Šime Marovića. Svoju đakonsku službu fra Kristijan Perković vršit će u Metkoviću, don Mate Munitić na splitskim Brdima, don Ratomir Vukorepa na splitskim Pujankama, a don Vedran Torić u konkatedralnoj župi sv. Petra u Splitu. Prezbitersku službu župnoga vikara fra Božo Mandarić vršit će u Kninu.