Pojašnjenje nekih pitanja koja su u medijima postavljena vezano za status don Ivana Grubišića

Nakon izjave splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića o neprihvatljivim političkim aktivnostima don Ivana Grubišića, pojavile su se neistinite tvrdnje medija društvene komunikacije s naglaskom da nadbiskupija zanemaruje svoje obveze prema ovom svećeniku. Vjerujemo da bi pravu istinu iznio i sam don Ivan da su ga novinari o tome konzultirali. No, radi pojašnjenja odnosa u Crkvi, osjećamo se pozvanima naglasiti sljedeće:


 



Umirovljeni svećenik može i treba slaviti svetu misu svakodnevno, ako mu to dopušta njegovo zdravstveno stanje. To čine uglavnom svi umirovljeni svećenici u Svećeničkom domu u Splitu. Oni pak, koji se odluče umirovljeničke dane provoditi u obiteljskoj kući, o zajedničkom slavljenju mise dogovaraju se s mjesnim župnikom. Sve je to predloženo don Ivanu Grubišiću, koji još nije posjetio župni ured nego je tek pisanim putem od mjesnog župnika zatražio da mu se omogući posebni termin misa. Župnik je izrazio spremnost da prihvati kolegu na misama koje su već uobičajene u župi, koncelebrirajući sa župnikom i ostalim narodom Božjim.


Umirovljenim svećenicima pripada mirovina iz nadbiskupijskog fonda u iznosu od 3.000 kuna, ako mirovinu ne prima s kojega drugog naslova (kao profesor, nastavnik ili drugi djelatnik za kog je uplaćivano u mirovinski fond). Don Ivan je pozvan da se izjasni prima li već neku mirovinu. Ako ne, treba dostaviti broj svoga žiro računa. On to uporno odbija zahtijevajući primanje novca poštom, što je za nadbiskupiju neprihvatljivo jer se kod nas sve isplate vrše isključivo putem bankovnih računa.
Nadamo se da don Ivan Grubišić doista želi svakodnevno slaviti svetu misu, nastavljajući svećenički život u zajedništvu sa svojom Crkvom. Nadbiskupija bi željela da njezini svećenici iskreno žive u dostojanstvu svoga svećeničkog poziva i u skladu s crkvenim normama. Nadamo se da će tako i biti.