HKLD Split: Predavanje prof.dr. Grkovića „Kako je Michelangelo 'sakrio' anatomiju mozga u Sikstinskoj kapeli?“

U ponedjeljak, 3. lipnja u prostorijama splitske Podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, prof. Ivica Grković, predsjednik Podružnice održao je predavanje naslovljeno „Kako je Michelangelo sakrio anatomiju mozga u Sikstinskoj kapeli“ kojem je nazočio veliki broj članova i njihovih prijatelja, posebno mladih kolegica i kolega.

Predavanje je bilo revijalni prikaz nekoliko radova koji su zadnjih nekoliko desetljeća objavljeni u vrhunskim stručnim časopisima (JAMA, Kidney International i Neurosurgery), a koji su imali za temu Michelangelovo prikazivanje anatomije ljudskog tijela na njegovom remek djelu - svodu Sikstinke kapele u Vatikanu.

Prof. Grković je upoznao nazočne sa činjenicom da je Michelangelo izvrsno poznavao anatomiju ljudskog tijela te da je originalne projekcije moždanih polutki, moždanog debla, vidnog puta te bubrega diskretno 'ugradio' u prizore stvaranja Adama te razdvajanja Svjetla od Tame na svodu Sikstinke kapele.

Nakon predavanja novim članovima predstavljen je 'kostur' aktivnosti splitske podružnice kao i inicijative aktiviranja mlađih kolegica i kolega u Podružnici. Brojni postojeći i novi članovi uzeli su učešće u konstruktivnom razgovoru o smjernicama rada i aktivnostima Podružnice za iduću akademsku godinu.