Omišani posjetili Banjolučku biskupiju

Povodom blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada Omiša, Župni mješoviti zbor Crkve sv. Mihovila arkanđela Omiš predvođeni župnikom i dekanom don Matom Čulićem i muška klapa Oneum Omiš, 18. i 19. svibnja, posjetili su katedralu sv. Bonaventure u Banjoj Luci, gdje su nakon večernje mise u katedrali održali svečani koncert povezan s 150. obljetnicom dolaska redovnika trapista u Banju Luku.

Zbor i klapa pjevali su duhovne skladbe domaćih i inozemnih autora te dalmatinske i tradicionalne pjesme. Zborom je ravnala prof. Rozarija Samodol, na orguljama je pratila s. Maksenicija Midenjak, a na violini gospođica Ana Bubalo. Sutradan su u katedrali sudjelovali na Svetoj misi i predvodili pjevanje pjevajući misu don Šime Marovića.

U odsutnosti oba biskupa goste je pozdravio rektor katedrale Pero Ivan Grgić koji je goste upoznao s činjenicom kako je Banja Luka iznjedrila poznatog prosvjetitelja fra Ivana Franju Jukića, franjevačkog provincijala fra Franju Miletića, svećenika progonjenih od komunističkog režima, mučenika iz starijeg i najnovijeg vremena, ali je ipak njezino prvo ime ono jednog vjernika laika: to je časni sluga Božji Ivan Merz, prvi blaženik Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini koji je proglašen blaženim od Svetog pape Ivana Pavla II. Svi su oni ostavili sjajan primjer svoga života i svijetli trag u povijesti Katoličke crkve i grada Banje Luke.

Odlazak u Banja Luku poklopio se s obilježavanjem 150 godina djelovanja redovnika trapista (reformirani cisterciti) u Banja Luci. Nekoć najveći samostan strogoga reda reformiranih cistercita, među narodom poznatijih kao trapisti (la Trappe – ime samostana u Francuskoj), čiji je utemeljitelj o. Franz Pfanner za kojega se vodi postupak proglašenja blaženim i svetim, ima neprocjenjiv duhovni i materijalni značaj za banjolučki kraj. Od svoga dolaska 1869. godine, preko nevjerojatna napredovanja pa sve do teškoga stradanja kako u Drugome svjetskom ratu, tako i 1990-ih godina, trapisti su posve preporodili ovaj kraj.