Proložac: Slavlje Velike Gospe u Zelenoj katedrali

Svetkovina Velike Gospe svečano je proslavljena u Imotskoj krajini, u ponedjeljak 15. kolovoza u Gospinom svetištu na izvoru rijeke Vrljike u drevnoj imotskoj župi sv. Mihovila arhanđela u Prološcu.

Središnje misno slavlje koje je i ove godine okupilo preko desetak tisuća vjernika pridošlih iz svih župa Imotske krajine i susjedne Hercegovine služeno je u 11 sati u Zelenoj katedrali, specifičnom zdanju sagrađenom u obliku otvorene bazilike s velikim kamenim oltarom, ponad kojeg dominira veliki željezni križ, predvodio ga je dr. fra Željko Tolić,provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja uz koncelebrraciju prološkog župnika fra Vinka Gudelja, župnog vikara fra Rafaela Begića te još petoricu svećenika. Uoči misnog slavlja prethodila je svečana procesija sa urešenom Gospinom slikom, a koju su nosile prološke djevojke odjevene u tradicionalnu imotsku nošnju.


U svojoj propovijedi otac provincijal je na poseban način naglasio ulogu Majke Božje u povijesti čovječanstva, kao primjer savršenstva i nedostižnosti. Upravo Marija svojim pristankom da rodi Sina Božjeg bez imalo sumnje i proispitivanja Božje odluke je bila prva u koloni čovječanstva kao primjer cijelome ljudskom rodu da stoje uz Boga. Upravo ta ljubav prema Bogu učinit će nas jačima jer kad se i osjetimo slabi znat ćemo da je Gospodin uz nas. Otac provincijal je spomenuo i ulogu Sotone koji uvijek vreba priliku da napadne. Sotona je tu kad smo najranjiviji i najslabiji. Svoju priliku vreba u padu ljudskog dostojanstva kada se svima daje pravo na izbor, ali prema tom ništavnom stvorenju. Daje se pravo na najniže i najbahatije izbore kao što je ponižavanje bližnjega svoga, pravo žene na abortus, pravo muškarca da pogazi dostojanstvo svoje žene ili djevojke. Otac provincijal posebnu je notu uputio mladićima da je Bog stvorio ženu od njegova boka da mu bude jednaka i pokraj srca da bude voljena, a ne iz njegovih stopala da se po njoj gazi. Majka Božja će nam pomoći u našim životima samo je potrebno vjerovati i ljubiti Gospodina svoga, svoga bližnjega i svoju domovinu istaknuo je provincijal, fra Željko Tolić.
Tijekom svečane svete mise pjevao je Veliki mješoviti pjevački zbor iz župe Proložac pod ravnanjem njihove dugogodišnje voditeljice s. Filipe Smoljo.
Na kraju svete mise svima se zahvalio novi župnik Prološca fra Vinko Gudelj. Čestitavši svim Proložanima dan njihove općine posebno je zahvalio svima koji su sudjelovali u uređenju prostora Zelene katedrale kao i Župnom zboru te njihovoj voditeljici s. Filipi Smoljo koji svake godine uveličaju misno slavlje, ali i svojim velikim doprinosom pripomažu u radu župe.
U jutarnjim satima, na dan Velike Gospe od ranih jutarnjih sati pristizale su kolone hodočasnika, napose onih mladih prema svetištu na izvoru rijeke Vrljike i u Zelenu katedralu da bi prvo misno slavlje bilo služeno u pet sati na Opačcu , na mjestu bivše benediktinske opatije. Nakon toga služene su svete mise svakog sata, a vjernici su imali prigodu i za sakrament pomirenja koji su dijelili župnici okolnih imotskih župa. Tri dana uoči blagdana Velike Gospe služena je trodnevnica.
Ovom prigodom izašao je i župni list "Proložac" koji neprekidno izlazi od 1982. godine dva puta godišnje.
Blagdanom Velike Gospe župa Proložac slavi blagdan svoje suzaštitnice i Dan općine. Ova župa koja je jedna od najstarijih župa na području Imotske krajine osnovana je odlaskom Turaka iz Imotske krajine 1717. godine. Danas se sastoji od sela: Proložac Donji, Proložac Gornji, Postranje i Šumet.. U župi živi nešto manje od 3500 vjernika u 750 obitelji.