Neokatekumenska mladež prije puta za Madrid kod nadbiskupa Barišića

Oko dvjesto mladih iz neokatekumenskih zajednica Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni svojim svećenicima i voditeljima posjetili su u petak 12. kolovoza u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića kako bi zatražili njegov blagoslov prije misijskoga putovanja u Madrid u povodu 26. Svjetskoga dana mladih. Nadbiskup je s oduševljenjem primio mladež te im uputio riječi podrške i blagoslova. Mladež će se u Madridu susresti sa Svetim Ocem Benediktom XVI. ali će na tim španjolskim prostorima svjedočiti i naviještati Isusa Krista. "Na svoj način vi ćete u Madrid donijeti dio naše domovine i našega grada, naše kulture i jezika, ali se i obogaćeni vratiti učvršćeni u vjeri i s novim optimizmom prožetim kršćanskom nadom i radošću. Za vas je Madrid i hodočasničko mjesto", kazao je mons. Barišić osvrnuvši se na početke Neokatekumenskoga puta u Španjolskoj. Nadbiskup se prisjetio prethodnih susreta mladih, osobito zadnjega u Sydneyu 2008. gdje se doživjelo istinsko slavlje vjere i snažno zajedništvo među sudionicima iz svih krajeva svijeta. Taj je skup, kao i svi prethodni, urodio bogatim plodovima u životima mladih ljudi i u životu same Crkve.




Na svjetskim susretima mladih, naglasio je nadbiskup, "najbolje se može doživjeti zajedništvo Katoličke Crkve i što je Crkva u svojoj biti. Cjeloviti program, koji se ovoga puta odvija na temu 'Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, čvrsti u vjeri' (usp. Kol 2, 7), otkriva bogatstvo naše vjere i njezinoga temelja Isusa Krista. On je naš temelj i neiscrpno bogatstvo. On je jučer, danas i sutra. On je vječna mladost i naša budućnost", kazao je nadbiskup Barišić. 
Iz Splitsko-makarske nadbiskupije na Svjetski dan mladih u Madrid, koji se održava od 16. do 21. kolovoza, uputit će se oko 450 mladih (jedan dio ide u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, a drugi u organizaciji Neokatekumenskih zajednica kojih u nadbiskupiji ima 61). Od toga najviše je neokatekumena iz Splita, 6 autobusa tj. 285 mladih, a pridružit će im se i autobus iz Dubrovnika s 45 mladih. Oni će, podijeljeni u dvije skupine, putem evangelizirati; jedni preko MĂĽnchena, a drugi preko Torina. Budući da će u sklopu toga evangelizacijskog programa u petak 19. kolovoza posjetiti sestre u Avili, među kojima su i dvije Splićanke, nadbiskup je poručio da sestrama prenesu pozdrave. "Molimo jedni za druge i radosno svjedočimo Krista", poručio je nadbiskup mladima udijelivši im svoj blagoslov.