Početak Devetnice Gospi od Anđela

Zavjetnim i hodočasničkim danom župe Vinjani u nedjelju 24.srpnja započela je devetnica Gospi od Anđela koja se štuje kao zaštitnica grada Imotskog i cijele Imotske krajine.

Ovogodišnje misno slavlje na početku ove devetodnevne duhovne pripreme za blagdan Gospe od Anđela u prepunoj crkvi Sv. Franje u Imotskom predvodio je vinjanski župski vikar fra Jakov Udovičić uz koncelebraciju imotskog župnika, dekana i gvardijana fra Zorana Kutleše te dvojice svećenika koji su porijeklom iz župe Vinjani: fra Rade i fra Zvonka Tolića.

U svojoj propovijedi fra Jakov je istaknuo je kako se danas mnogim stvarima pristupa dosta relativno i površno jer mnogi smatraju da će na lagani način doći do nekakvih rezultata, a da pritom nisu uložili niti malo truda.Pojasnio je kako je takav stav uvelike pogrešan jer se za svako dobro treba pomučiti kako za ono materijano tako i za duhovno koje je najvažnije.


Na kraju svete mise sve je skupa pozdravio imotski župnik fra Zoran Kutleša istaknuvši kako je posebno sretan što se veliki broj vjernika okupio na početku devetnice u čast Gospi od Anđela. Istaknuo je kako je u protekih godinu dana slika Gospe od Anđela koja je krasna tvorevina nepoznatog autora koja prikazuje Majku Božju s anđelima koji je nose na nebo, a nabavili su je imotski franjevci odmah po oslobođenju od Turaka, temeljito restaurirana te je najavio kako će za slijedeću godinu slika dobiti posebno svečani okvir.
Za vrijeme mise na kojoj je nazočio veliki broj vjernika iz župe Vinjani te domaće  župe Imotski kao i mnoštvo iz ostalih župa Imotske krajine, pjevao je Mješoviti zbor župe Vinjani uz orguljašku pratnju Ane Perić, a pod ravnanjem vinjanskog župnika fra Denisa Šimunovića.
Nakon mise fra Zoran pozvao je sve članove vinjanskog zbora na prigodni domjenak koji je održan u samostanskom vrtu.
Slijedećih dana svoje zavjetne dane imaju vjernici iz imotskih župa: Lovreć, Proložac, Runovići, Podbablje, Poljica Imotska, Slivno, Zmijavci i Studenci.