Imotski: Započeo osmi nacionalni susret Franjevačke mladeži

U organizaciji Nacionalnog vijeća i područnoga Splitsko-dubrovačko vijeća Franjevačke mladeži u suradnji s mjesnim bratstvima FRAMA-e na području Imotske krajine započeo je 13. svibnja u Imotskome osmi nacionalni susret Franjevačke mladeži. Na susretu pod geslom "Zajedno u Kristu" okupilo se oko 1100 framaša iz cijele Hrvatske. Uvodnu molitvu predvodio je fra Milan Krišto, OFM, nacionalni duhovni asistent i framaši, potom su uslijedili pozdravni govori: nacionalnog predsjednika FRAMA-e Ivana Bambira, imotskoga gvardijana i župnika fra Zorana Kutleše i predsjednice Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva FRAMA-e Ane Mikulić. Himnu nacionalnog susreta "Zajedno u Kristu" izveli su frame Šibenik Varoš i Meterize. 


Nakon pozdravnih riječi, Ivan Bambir predstavio je program susreta i pozvao sve framaše da svojom molitvom, radom i disciplinom učine da susret bude odraz zajedništva i ljubavi. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a u koncelebraciji su bili franjevački provincijali (fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i predsjednik Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM (JKPM OFM) (Split); fra Ivan Sesar, provincijal Franjevačke provincije Uznesenja BDM i predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica (VFZ) (Mostar); fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda (Zagreb); fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije svetog Jeronima (Zadar); fra Lovro Gavran, provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene (Sarajevo) i još 25 franjevaca- svećenika.

"Ovo mjesto idealno je mjesto za održavanje nacionalnog susreta FRAMA-e jer je ovo župa sv. Frane, crkva Sv. Frane, ovo je 'Grad na gori'. Okupili smo se da bismo bili Franjevačka mladež, franjevačko bratstvo", kazao je nadbiskup, istaknuvši kako je još jači izraz "Franjino - obilježeni Franjinim duhom, karizmom danas u našoj Crkvi u našem društvu". Mons. Barišić na početku propovijedi pitao je framaše mogu li oni odgovoriti na poziv kao što su odgovorili Pavao i sv. Franjo. Ovaj nacionalni susret prilika je da se susretnemo sa sobom da bolje vidimo. Ovo je prilika vidjeti Gospodina koji želi da ga susretnemo poput Pavla i sv. Franje. Na osobit način, on želi da ga susretnemo u euharistiji koja je hrana za vječnost. Nažalost, čovjek kao da živi u raskoraku. Živi u prošlosti ili nekako bježi u budućnost, a sada, u ovom času, kao da nema nikoga. Život se sastoji od trenutka sadašnjosti - to je važan princip života, princip mudrosti, jer bez toga nema života. Ovo mjesto susreta u Imotskom je prilika za susret poput Pavla i sv. Franje. Isti Isus koji je išao do Pavla i Franje želi doći i do nas. Na kraju je zamolio framaše da svom prijatelju Isusu Kristu daju priliku da u sabranosti i tišini mogu čuti ono što im prijatelj, Isus Krist govori i da mole da ih on učini sposobnim za njegovo prijateljstvo, zaključio je nadbiskup. 
Na kraju euharistijskog slavlja zahvalnu riječ izrekao je fra Željko Tolić kazavši: "Draga franjevačka mladeži, ovo što ste danas čuli iz homilije koju je održao naš nadbiskup vjerujem da može biti itekako lanterna i svjetlo i putokaz na stazi vašega života. Nadbiskup je spojio sv. Pavla, sv. Franju, spojio je prošlost, a spojio je u trećoj razini i nas danas. Ni sv. Pavao, kao što je rekao o. Nadbiskup, ni sv. Franjo, izvan Krista nisu vidjeli sebe, ali su samo u Kristu razumjeli sebe i učinili ono što su učinili. Jedan i drugi u svoje vrijeme popravili su Crkvu Božju i izvršili su ono što je Krist od njih u njihovu vremenu tražio. Hoćemo li mi to učiniti, ja zaista ne znam. Ako budemo začahureno, uvjeren sam da nećemo. Ali, ako budemo otvoreni, uvjeren sam da hoćemo. Oče nadbiskupe, hvala Vam na poticajnim riječima, ne samo ovoj franjevačkoj mladeži nego i svima nama - nama svećenicima, nama provincijalima jer treba od Božje riječi visjeti, treba Božju riječ čuti i o Božjoj riječi razmišljati. Kao što je rekao gvardijan, vaša uloga, vaša služba i vaša riječ se cijeni, poštuje i na daleko čuje. Uvjeren sam da su riječ koju su večeras čuli ovi mladi pohranili u svoje srce. Uvjeren sam također da ćemo i mi svećenici koji smo čuli ovu riječ itekako o njoj razmišljati a poslije ovoga slavlja još vas više uvažavati, poštovati i voljeti. Na kraju, nacionalni predsjednik Franjevačke mladeži Ivan Bambir uime cijeloga ovoga franjevačkoga bratstva i sestrinstva uručit će vam, oče nadbiskupe, jedan dar", završio je provincijal Tolić. Ivan Bambir zahvalio je nadbiskupu i protumačio dar koji se sastojao od slike koja prikazuje Posljednju večeru i Statuta Franjevačke mladeži. 
Nadbiskup je na kraju kazao kako je to "veliki dan i događaj jer je ovo zahvat cijele Hrvatske, jer ste vi ovdje prisutni iz svih krajeva Hrvatske. To je velika snaga i novost. S vama Gospodin može učiniti novo lice. Dopustimo Gospodinu, kao što je i Franjo učinio. Bit ćete sretni i slobodni i nećete imati riječi kako biste zahvalili Gospodinu. Neka vam bude sretno i blagoslovljeno na tom putu uz zagovor sv. Franje. Hvala na daru". Euharistijsko slavlje uzveličao je pjevanjem i sviranjem bend "Tobija". Nakon mise Bambir je predstavio Franjevačku mladež od njenih početaka do danas, a potom su predsjednici područnih bratstava predstavili svoja područna bratstva. Na predstavljanju su također bili nadbiskup, provincijali i svi duhovni asistenti. Nakon predstavljanja, nacionalni predsjednik dao je upute za drugi dan nakon čega su se framaši uputili u župe prema već predviđen rasporedu.