Izlaganje o Drinskim mučenicama s. Ozane Krajačić

Devet sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi iz Zagreba pod vodstvom s. Ozane Krajačić pohodilo je u nedjelju 6. ožujka župu Sv. Spasa na splitskim Mejašima te su predvodile pjevanje za vrijeme misnoga slavlja koje je u župnoj crkvi predvodio don Ante Mateljan u koncelebraciji s župnikom don Anđelkom Dukićem. Umjesto propovijedi vicepostulatorica kauze za proglašenje blaženim Drinskih mučenica s. Ozana održala je kratko izlaganje o tim mučenicama sestrama Kćeri Božje ljubavi: Juli Ivanišević (Hrvatica), Berchmani Leidenix (Austrijanka), Krizini Bojanc (Slovenka), Antoniji Fabjan (Slovenka) i Bernadeti Banja (Hrvatica, podrijetlom Mađarica), koje su iznimni uzori vjernosti Bogu i djelotvorne ljubavi prema nevoljnicima. Opisujući njihov četverodnevni križni put 1941. godine kada su pred nasrtajem četnika - u obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće - skočile kroz prozor, nakon čega su noževima usmrćene i bačene u Drinu, naglasila je kako "njihova žrtva i herojsko svjedočenje povezuje nekoliko zemalja u jednu žrtvu i to odašilje snažnu poruku za današnje doba. Bile su jedno srce i jedna duša i kao zajednica dale su život za Isusa. Trebamo ih, stoga, moliti da nam izmole duh zajedništva".




Drinske mučenice su i "svjetionici vjernosti". Današnji čovjek, nastavila je s. Ozana, "ne razumije što znači biti vjeran: vjeran načelima, vjeran u braku, u zajednici, u pozivu. Njih, kao i druge naše svece i mučenike možemo moliti i za tu vrjednotu". Upozorila je da, nažalost, ne štujemo dovoljno domaće blaženike/ce i svece/ice te da je i ova kauza poziv da pojačamo štovanje i interes za domaće svece i svetice, za te velikane duha. "Blagopokojni papa Ivan Pavao II. pozivao je sve mjesne Crkve da ne puste zaboravu one koji su na njihovim prostorima sveto živjeli ili mučenički umrli. Taj poziv povezujem s Drinskim mučenicama jer dvije su Hrvatice (jedna čistokrvna, a druga podrijetlom Mađarica), a svih pet sestara dalo je život na prostorima naše Bosne", istaknula je vicepostulatorica kauze. Govoreći o pripremama za proslavu proglašenja blaženicama, koja će biti 24. rujna 2011. u Sarajevu, kazala je da se odvijaju na više razina a jedna od njih je i ovaj pohod sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi župama u Domovini i izvan nje, kako bi se bolje upoznale te mučenice. Sestre Kćeri Božje ljubavi protežu se na četiri kontinenta, a ima ih oko 1200, i one diljem svijeta pronose glas o svetosti Drinskih mučenica. U pripremi su brojna hodočašća, a na poseban način istaknula je zahvalna hodočašća na Pale i u Goražde, koja će biti "duhovno praćenje puta Drinskih mučenica te svojevrsna mini duhovna obnova". 
Na području splitske župe na Mejašima, koja ima oko 9000 stanovnika, u Dragovodama od 2004. godine nalazi se ulica posvećena Drinskim mučenicama. To je prva ulica u Hrvatskoj posvećena tim mučenicama, a još imaju dvije: u Starom Petrovom selu (rodnom mjestu s. Jule) i u Velikom Grđevcu (rodnom mjestu s. Bernadete). Na Internet stranici Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi http://www.kblj.hr/ mogu se naći sve informacije o Drimskim mučenicama.