Polnoćka u splitskoj katedrali

"Osvijetljeni slavom Gospodnjom, pastiri pohitaše i nađoše betlehemsko Dijete - Mlado Sunce s visine. Iznenađujuća vijest pastirima u noći, koji su "pod vedrim nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada" (Lk 2, 8),  radosna je blagovijest za sav narod. "Narod koji je u tmini hodio svjetlost  vidje veliku" (Iz 9, 1). Bog je uzeo naše lice, ušao u našu svagdašnjicu, postao naš trajni suvremenik, Emanuel - s nama Bog", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodeći misu polnoćku u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih prepozitom Prvostolnog kaptola mons. Dragom Šimundžom i katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem, a misu je izravno prenosio Hrvatski Radio Split.


U svojoj je propovijedi nadbiskup stavio naglasak na važnost očuvanja obitelji i na socijalnu poruku koju Božić odašilje svakom čovjeku. "Isus Krist, Sunce pravde, temelj rođenja novoga čovjeka za pravednije i humanije društvo, želi nas osloboditi egoizma, sebičnosti, pohlepe, samodostatnosti, jer mi u sebi samima nemamo vlastiti početak i cilj svoga života. Tko tako živi i traži svoju slavu i ostvarenje života, na ohol i sebičan način, ostaje zatvoren u tami, površan, neosjetljiv za potrebe drugih i opće dobro. Sebičan čovjek nikada nije sretan niti takvo društvo ima budućnost".  Nadbiskup je podsjetio da je na ljudske odnose u društvu upozoravao i vojskovođa Periklo svoje sunarodnjake: 'Atenjanin ne zaboravlja na opće dobro kada se bavi privatnim poslovima, ali iznad svega, ne prihvaća javne uloge radi privatnih interesa'. "Nešto slično ovome je uklesano u kamen i u sredini hrvatskog naroda, ali na latinskom jeziku: 'obliti privatorum, publica curate' - zaboravite privatno, brinite se za opće". "Ljudskost nikada ne mogu zamijeniti nove i veće uloge, niti novi zakoni. Pa ni ustavi ne mogu roditi novoga čovjeka. Nije li zato sam Bog trebao postati čovjekom?! Željeli bismo da se s rođenjem Bogočovjeka rodi novi čovjek u svima nama, u našim srcima, u našim obiteljima i u našemu društvu", upozorio je mons. Barišić dodavši: "U svjetlu Sunca pravde, koje osvjetljava tamu naših odnosa i samu noć smrti, pozvani smo tražiti novoga čovjeka u sebi i podržati ga u svojoj sredini: čovjeka odgovornosti i solidarnosti, pravde i poštenja, istine i vjernosti, mira i pomirenja; čovjeka koji će u svojim bližnjima, a osobito ugroženima i potrebnima prepoznati Njega, Isusa Krista, Boga koji čovjekom posta da bismo mi postali - ljudi". Vrativši se na kraju propovijedi obitelji koja je ključ naše budućnosti, kazao je: "Željeli bismo da naše društvo, čija budućnost ovisi o obitelji, obitelj još više pravno zaštiti, gospodarski podrži te medijski uvaži. To je izvorno pravo svake obitelji, a osobito to zavrjeđuju obitelji koje nas obogaćuju primjerom zajedništva i darom života."
Čestitajući Božić i betlehemskim svjetlom obasjanu i blagoslovljenu Novu 2011. godinu, nadbiskup Barišić je pozvao vjernike da se otvore betlehemskom djetetu, Suncu pravde i dopuste mu da uđe u njihova srca, da ih prosvijetli i preporodi svojim svjetlom i toplinom za rođenje novoga čovjeka. "Emanuele, Bože i brate naš, rasti u svima nama, u obitelji, u društvu i svijetu, onako kako si rastao u nazaretskoj obitelji: '€¦ u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi' (Lk 2, 52)". Brojni okupljeni vjernički puk je, uz Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice mo. Šime Marovića, zdušno pjevao božićne pjesme pa čak i sve kitice pjesme "U se vrime godišta".