Proslavljena svetkovina Svih Svetih u Zmijavcima

Svi Sveti čija se svetkovina slavi kao zaštitnik župe Zmijavci svečano je obilježena, 1. studenoga, u toj župi nedaleko Imotskoga. Svečano euharistijsko slavlje u prepunoj zmijavačkoj crkvi koju su za ovu prigodu osim domaćih župljana dobro posjetili i župljani koji su prije više godina odselili u veće hrvatske gradove i u mnoge krajeve inozemstva, predvodio je fra Frano Doljanin, pročelnik Vijeća za duhovna zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja te duhovni asistent Frame i FSR-a Splitsko-dubrovačkog područja, uz koncelebraciju fra Marka Babića, profesora na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu, fra Mije Šabića, duhovnika u sjemeništu u Sinju, domaćeg župnika fra Frane Lace te još nekoliko svećenika.




Pred prepunom župnom crkvom Svih Svetih, koja je izgrađena  1895. godine na temeljima starije crkve Sv. Ante iz 1821. godine, svoju zanimljivu homiliju održan je o. Doljanin. U njoj je naglasio kako je blagdan Svih Svetih od presudne važnosti za sve vjernike i kako bi se svi trebali truditi da postanu sveti. Istaknuo je da mnogi često razmišljaju kako bi sveti trebali biti samo svećenici i časne sestre što je uvelike pogrešno mišljenje. Osvrnuo se i na svece koji su i sami bili obični ljudi, no oni se nisu osvrtali i težili zemaljskim prolaznostima. Dotaknuo se i aktualne recesije koja pogađa sve pore društva kazavši kako se bez materijalnih dobara teško može živjeti, ali da su puno važnija ona duhovna dobra bez kojih se ne može živjeti te je naglasio svim vjernicima da njihova svetost ne smije biti u recesiji.
Tijekom svete mise, prije koje je održana tradicionalna procesija oko crkvenog dvorišta, pjevao je Mješoviti zbor iz župe Zmijavci pod ravnanjem s. Jasne Kasalo, njihove dugogodišnje voditeljice i vjeroučiteljice u zmijavačkoj školi.
Nakon svete mise svima se zahvalio župnik fra Frano Laco, a potom se uputio na obližnje groblje gdje je svim pokojnicima izmolio zajedničko odrješenje.
Zmijavci, uz Cistu Provo, najmlađa župa Imotskog dekanata,a nalaze se u istoimenoj općini Splitsko-dalmatinske županije na jugozapadnom rubu Imotskog polja. Od davnine su pripadali prostranoj župi Podbablje, a crkva sv. Luke na Kamenu Mostu bila je matična crkva svih sela na južnom dijelu Imotskog. Župa je pripadala župi Podbablje sve do 1748. god., kada su se Runovići odcijepili od podbabske župe. Biskupskim dekretom novoj župi Runovići pripalo je cijelo selo Zmijavaca, no dio je ostao u tzv. "Podbapskim Zmijavcima". Tako je bilo sve do 1982. g. kad je na molbu vjernika s područja runovićke župe nadbiskup dr. Frane Franić osnovao novu župu Svih Svetih u Zmijavcima i povjerio je »in perpetuum« franjevcima Provincije Presvetog Otkupitelja. Drugi dio župe, koji je pripadao župi Podbablje, g. 1988. pripojen je današnjoj župi Zmijavci.