Zajedništvo franjevačkih i dijecezanskih bogoslova na blagdan sv. Franje

Na blagdan serafskog oca sv. Franje 4. listopada, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je svečano misno slavlje u klerikatu o. Ante Antića u Splitu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Ujedinjavanjem Teologije u Splitu i Franjevačke visoke teološke škole iz Makarske u jedinstveni Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, franjevački bogoslovi sa svojim odgojiteljima i profesorima preselili su u Split. Već tradicionalno na blagdan sv. Franje nadbiskup Barišić predvodi misno slavlje za bogoslove i odgojitelje splitske franjevačke provincije koji blagdan svoga utemeljitelja, sedmu godinu za redom, slave zajedno s bogoslovima i odgojiteljima splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa. 


Ovakvi nas susreti, uz zajednički formacijski hod, još više osnažuju te ispunjaju Kristovu volju, a i sveca čiji spomendan danas slavimo. Četrdeset i četiri godine Franjina zemaljskoga života i osam stoljeća njegove karizme svjedoče ne o snazi ljudskih sposobnosti nego o snazi njegove povezanosti s Isusom Kristom, kazao je nadbiskup na početku misnoga slavlja. U svojoj je propovijedi mons. Barišić govorio o pravim kršćanskim vrjednotama, o teškim prilikama koje su obilježile doba sv. Franje te o suvremenim kušnjama i napastima kojima je izložen postmoderni čovjek, a osobito onaj koji poput sv. Franje želi autentično slijediti Isusa Krista. U surječju evanđeoskoga teksta mons. Barišić je bogoslove potaknuo na siromaštvo i poniznost koju je živio sveti Asižanin i koja jedina otvara prostor srca kako bi se u njemu nastanio Isus Krist. "Naši snovi i želje obilježene su ovim mentalitetom. Želimo biti bogati, uspješni, slobodni, neovisni i ne primjećujemo da postajemo upravo robovi tih svojih snova i želja. Sveti Franjo je vidio da je to pogrješan put, a pravi put prepoznao je u siromaštvu i poniznosti. To za nas, danas, izgleda kao izrečena beštima jer ne razumijemo dovoljno, a možemo razumjeti jedino ako ga nasljedujemo. Siromaštvo nije cilj nego sredstvo za čišćenje srca kako bismo bili bogati Bogom i njegovom ljubavlju", istaknuo je nadbiskup pozvavši sve na vjernost pozivu. Naglasio je da je Franjo Božju riječ shvaćao kao riječi ljubavi upućene njemu te da je prožet novim žarom evanđelje životom svjedočio i Crkvu "obnavljao" u svojoj braći i sestrama, zaključio je svoju propovijed nadbiskup Barišić čestitavši franjevcima blagdan utemeljitelja i imendan svima koji nose ime toga serafskog oca. 
Zahvaljujući ocu Nadbiskupu kao i odgojiteljima i bogoslovima Centralnoga bogoslovnog sjemeništa, gvardijan kuće fra Šimun Bilokapić istaknuo je da su ovakvi susreti između bogoslova i odgojitelja, franjevačkih i dijecezanskih, veliko bogatstvo, plemenita "stvar" i prijeka potreba, jer će sutradan raditi zajedno na istoj njivi Gospodnjoj, s istim Božjim narodom. Nakon misnoga su slavlja bogoslovi i odgojitelji nastavili druženje. Franjevačkih bogoslova sada ima 19, njihov magistar je dr. fra Domagoj Runje, domagistar je dr. fra Stipe Nimac, a duhovnik je mr. fra Marko Babić.