Metković: Obilježen svjetski dan braka

Svjetski dan braka, koji se obilježavao u nedjelju 10. veljače, svečano je proslavljen u župi Sv. Nikole b. u Metkoviću. Za ovaj dan bračni parovi su se pripremali kroz cijeli tjedan koji je bio posvećen njima. Župna crkva ispunila se sa 35 bračnih parova, kako mlađih, tako i starijih. Mnogi od njih bili su okruženi svojom djecom, a oni najmanji su „pjesmom“ obogatili ovaj događaj.

U homiliji župnik don Davor Bilandžić između ostalog je rekao: “Vjerujem da u ovim trenucima vraćate film svoga života i da ovaj dan u vašim mislima i osjećajima ima posebnu težinu. Kada razmišljate o godinama vašeg zajedničkog života vjerujem da možete reći hvala”. Naglasio je kako je ovo dan na kojem trebaju zahvaljivati, ali i dan o kojem trebaju razmišljati. “Danas imate siguran razlog da zahvalite jedno drugom za sve što se dogodilo u proteklim godinama: nevolje i poteškoće koje ste uspješno i zajedno svladali; sretni trenuci koje ste doživjeli; trenuci u kojima ste sanjali i planirali budućnost. Razlog za zahvaliti imaju i vaša djeca i svi s kojima ste živjeli i za koje ste živjeli. Zamolio je zagovor i zaštitu bl. Alojzija Stepinca, čiji se spomendan obilježavao, da nas prati u našem osobnom, obiteljskom i bračnom životu.

Svoju homiliju zaključio je riječima “Neka nam i u današnjem vremenu koje nije jednostavno i koje zagovara neke druge vrijednosti, lik blaženog Stepinca bude primjer kako bismo i mi mogli stajati uspravno i svjedočiti Kristovu vjeru.

Posebno dirljiv bio je trenutak kada su supružnici, držeći zajedno upaljenu svijeću, primili blagoslov i prisjetili se svojih bračnih zavjeta koja su dali jedno drugome na dan vjenčanja. Mnogi od njih u zagrljaju su držali svoju djecu, koja su ih sa zanimanjem promatrala. Ovaj svečani trenutak završio je blagoslovom. Bračni parovi za uspomenu primili su “Hvalospjev ljubavi” u obliku pergamene kao podsjetnik što je prava ljubav i kakva bi ona trebala biti.

Nakon sv. mise zajedničko druženje nastavilo se u dvorani Pastoralnog centra.