Završio Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Svečanim misnim slavljem i obnovom bračnih saveza u nedjelju, 10. veljače na Svjetski dan braka, završio je 10. jubilarni Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Uz nadbiskupijsko Bračno i obiteljsko savjetovalište, ove godine organizator je bila i župa sv. Mateja apostola na Ravnim Njivama u Splitu. Stoga je misno slavlje predvodio župnik don Jure Vrdoljak.

Osvrćući se na evanđelje dana u kojemu Šimun na Gospodinovu riječ izvodi brod na pučinu, ponovno baca mreže i ostvaruje velik ulov, župnik je kazao kako je upravo to pouzdanje u Gospodina primjer koji pomaže ostvariti sreću bračnog i obiteljskog odnosa – žrtvovati sebe i usrećiti drugoga, ali ne na moj način nego onako kako je to Bog zamislio. „Ni jedno bračno i obiteljsko zajedništvo ne može opstati bez Gospodina, bez onoga koji će usmjeravati vašu zajedničku plovidbu. U tom spoju božanskog i ljudskog, nebeskog i zemaljskog, događa se čudo – novi život. Ne bojte se i ne budite zapreka tom divnom Božjem planu“, istaknuo je don Jure. Zamolio je bl. Alojzija Stepinca, čiji se spomendan obilježavao, da nas zagovara kako bismo mogli na pučini života susresti Gospodina i na njegovu riječ baciti mreže da bi u našem narodu bilo puno više djece, sretnih obitelji i stabilnih brakova.

Od 4. do 10. veljače 2019. godine nizom predavanja i svjedočanstva govorilo se o važnosti i svetosti braka, o problemima na koje nailaze bračni parovi, kao i o načinima na koji se poteškoće mogu nadići. U ponedjeljak, 4. veljače, bračni par Sandra i Zlatko Krznarić govorili su na temu „Tajna bračne sreće“, a u utorak, 5. veljače bračni par Marija i Mijo Špar na temu „Ne 'šparajmo' na ljubavi“. U srijedu, 6. veljače, mr. spec. Maja Jakšić održala je predavanje „Bračni dijalog – treba li nam prevoditelj?“. U četvrtak, 7. veljače upriličeno je cjelodnevno klanjanje za obitelji i duhovna zvanja, a bračni par Marica i Luka Vujević održali su izlaganje „Ostvariti svoje snove zajedno“. U petak, 8. veljače, dr. sc. don Boris Vidović razložio je temu „Povjerenje i nerazumijevanje u braku“, a u subotu, 9. veljače, bračni par Katarina i Mladen Matijaca govorili su na temu „Bračna ljubav kao predokus raja na zemlji“.