Split: Djeca proslavila Dan života

Bračno i obiteljsko savjetovalište Splitsko-makarske nadbiskupije (BiOS) već petnaestu godinu organizira svečanu proslavu Dana života uoči prve nedjelje u veljači. Veliku dvoranu splitskog Nadbiskupskog sjemeništa, u subotu 2. veljače, i ove su godine ispunile mnoge obitelji i djeca iz Splita i okolice te svojom radošću i razigranošću slavili ljepotu života.

U programu su sudjelovali: Dječji vrtić „Popaj“, KUD „Branimir 888“, Zbor mladih „Nepomuk“, obitelj Mandić, Zbor OŠ „Visoka“, maturantica Marica Lalić, Dječji zbor „Petrusići“, KUD „Jedinstvo“ i Hrvatsko nadzemlje.

Prvi su nastupili djeca iz Dječjeg vrtića „Popaj“ pod vodstvom gđe. Gordane Krasnić koji su kroz igru „Božja sam slika ja“ posvjedočili kako je lijepo biti stvoren na sliku Stvoritelja. Kulturno umjetničko društvo „Branimir 888“ iz Muća okuplja dvadesetak djece koja kroz igru, ples i pjesmu uče o običajima svojih starih. Pod vodstvom gđe. Katarine Bušić izveli su točku „Dječje igre i pisme iz Muća“. Iz Omiša je došao Zbor mladih „Nepomuk“ pod vodstvom maestra Slave Tomasa, a izveli su pjesme „Nek srce tvoje sja“, „Sally de Ford“ i „Za tebe ću ja živjeti“.

O ljepoti i poteškoćama roditeljstva posvjedočila je mlada obitelj Mandić. Mama Ivna je prof. glazbe, a tata Damir vjeroučitelj i voditelj inicijative „40 dana za život“. Roditelji su petero djece. Dvadesetak članova Zbora OŠ „Visoka“ kojeg vodi gđa. Helena Pelić otpjevalo je pjesme „Ah što volim“, „Da sam ptica“ i „Nek svud ljubav sja“. Maturantica Marica Lalić pod mentorstvom Katje Leko uputila je okupljenima par riječi mudrosti našeg poznatog književnika Stjepana Lice.

Iz župe sv. Petra na Priku strigao je Dječji zbor „Petrusići“ koji broji 30 članova i animira misna slavlja i sudionici su nekoliko koncerata. Izveli su pjesme „Svjetlo malo“ i „Tebi prepuštam sve“. Kulturno umjetničko društvo „Jedinstvo“ jedno je od najstarijih i najtrofejnijih u Hrvatskoj. Broji četiristotinjak članova u različitim sastavima. U Sjemeništu je nastupala njihova najmlađa grupa s plesovima sjeverne Hrvatske. Vodi ih Zvonimir Jurun, a za koreografiju je zaslužna Maja Sinovčić.

Program su obogatili mladi iz Hrvatskog nadzemlja koji su prikazali film iz vlastite produkcije o djevojčici koja nije htjela biti pobačena „Ja sam Ivana“. Svi sudionici dobili su zahvalnice za sudjelovanje u proslavi Dana života, a druženje je nastavljeno u predvorju uz prigodni domjenak.