Okrugli stol OFS-a „Pluriformna katolička obitelj u Splitu

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split-Trstenik priredilo je „Okrugli stol“ ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u ponedjeljak, 3. rujna 2018. u dvorani „Dr. fra Karlo Balić“, u Splitu na Trsteniku. Tematika okruglog stola bila je „Pluriformna katolička obitelj u Splitu“

Sudjelovale su obitelji grada Splita, Mjesna bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a) grada Splita ali i ona koja gravitiraju gradu Splitu. Mira Maslov, OFS, ministra, kao domaćin, pozdravila je uime Franjevačkog svjetovnog reda „Blagovijest“, Split-Trstenik, sve prisutne te istaknula „Tema obitelji dotiče se svakoga i svih; iznimno je važna za svaku osobu, ali i za cijelo društvo. Crkva je ovoj temi uvijek pridavala veliku pozornost, a u posljednje vrijeme joj je bila posvećena i biskupska sinoda, a njoj su posvećena i različita događanja u pojedinim biskupijama i u cijeloj Crkvi u našoj domovini. Također, i u Franjevačkom svjetovnom redu na međunarodnoj razini, ali i u našemu Nacionalnom bratstvu ovoj se temi nastoji dati dužna pozornost. Stoga se ova tema obrađuje s različitih aspekata kako bi se još više upoznala širina, važnost i bogatstvo ove teme i blaga koje imamo u obitelji.“ „Okrugli stol“ je jedan od oblika trajne formacije i evangelizacije. Obogaćujemo se i učimo jedni od drugih. Tek kad evangeliziramo sebe, možemo evangelizirati i druge te biti svjedoci uskrsne vjere, nade i ljubavi – naglasila je ministra Mira.

Potom je Mila Šuto, OFS, područna ministra, sudionicima „Okuglog stola'“ zaželjela dobar rad te potaknula prisutne da hodočaste Gospi od Otoka i sudjeluju na Trećem susretu Hrvatskih katoličkih obitelji, u nedjelju, 16. rujna 2018. Slijed svjedočenja i iznošenja osobnih i obiteljskih iskustava bio je zadan programom. Bilo je dirljivih i istinskih iskaza svjedočanstava različitih oblika obiteljskog života: obitelj s mnogo djece, bez djece, s udomiteljskom djecom, s djecom s poteškoćama, obitelji s iskustvom rastave i obitelji čiji su oba roditelja (majka i otac) s franjevačkim pozivom svjetovni franjevci trajno zavjetovani.

Kod svih izlagača na okruglom stolu, iako različitih životnih situacija i iskustava, isticana je poruka: svjedočanstvo autentičnoga kršćanskog života, uronjenog u zajedništvo s Bogom koje ništa ne može prekinuti, a istovremeno darovano bližnjemu s bezgraničnim žarom, prvi je način evangelizacije. Na kraju, ministra Mira, uime organizatora „Okruglog stola“ svima je zahvalila, posebno onima koji su iznosili i posredovali svoja svjedočanstva, a Ivana Mogić, simpatizerka OFS-a „Blagovijest“, Split-Trstenik otpjevala je Ave Maria.