„80 nam je godina tek“ – Proslava Dana obitelji

Ususret Međunarodnom danu obitelji, Splitsko-dalmatinska županija organizirala je svečani program pod nazivom „80 nam je godina tek“ u ponedjeljak, 15. svibnja u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

U neobičnom, raznovrsnom i veselom dvosatnom program ispunjenom plesom, pjesmom, recitacijama i drugim sadržajima, sudjelovali su korisnici Domova za starije i nemoćne osobe: Split (Zenta i Vukovarska), Lovret, Makarska i Vis; COO „Juraj Bonači“ Split, COO „Slava Raškaj“ Split, Centar za rehabilitaciju „Fra Ante Sekelez“ Vrlika, i Udruga MI Split – Centar Zlatno doba. Uime Splitsko-dalmatinske županije, osnivača Domova za starije i nemoćne osobe i podupiratelja ustanova i udruga socijalne skrbi na području Županije, nazočnima se obratio dožupan Luka Brčić kazavši da je ovo jedan obiteljski veseli susret koji daje dodatni elan odgovornima u društvu kako bi svi u svom poslu bili bolji te pružili svima dostojanstven život.

Nazočnima se obratio i don Mihovil Kurkut, dugogodišnji suradnik brojnih splitskih socijalnih ustanova. Naglasio je da nije danas u krizi obitelj, kako se često govori, nego društvo i čovjek. „U krizi smo svi mi koji kao mušice letimo i ne znamo kuda ćemo. Ne znamo više što vrijedi i što je važno. Svatko misli da je on najvažniji na svijetu i tu ljudstvo pomalo nestaje“, naglasio je don Mihovil te nastavio riječima jednoga generala Hrvatske vojske koji je kazao „da se u krizi i ratu, u nevoljama i poteškoćama, vidi kakav je čovjek. Iz toga izlazi sve ono što je dobro, ali i sve ono što je loše.“ Podsjetio je nazočne da smo uvijek živjeli u krizi i da je nekada bilo mnogo gore nego je nama danas. Nismo imali slobode niti blagostanja, pa ni različitih mogućnosti. Nismo imali domovine, ni institucija koje pomažu da nam svima bude bolje. Upitavši se što trebamo činiti ponudio je pobudnicu pape Franje „Amoris laetitia – Radost ljubavi“ u kojoj Papa dotiče brojne poteškoće u braku i obitelji, ističući da za njih nema recepta. „Samo jedna stvar mijenja sve, a to je ljubav. Nema te krize, poteškoće i nevolje koja neće biti promijenjena s ljubavlju. Naše obitelji kad se dogodi zlo i različite poteškoće, skupljaju se i pomažu si. Stoga se najbolje vidi kakav je čovjek kad si u nevolji“, naglasio je Kurkut poručivši svima da gledaju naprijed u Isusa, našega Boga jer tako će nam doći spasenje.

Najstariji članovi naših obitelji - naše bake i djedovi - kao ovogodišnji domaćini Dana obitelji, svima su radosno poručili: „Tu smo, sa svojim životnim iskustvom, znanjem i energijom, ali i puni nade, volje i ljubavi prema životu koji je pred nama jer '80 nam je godina tek'“, kazala je voditeljica programa profesorica Herci Ganza te nastavila, Ujedinjeni narodi 1989. godine proglasili su 15. svibnja Međunarodnim danom obitelji, a u svijetu se taj dan tradicionalno obilježava od 1994. godine kad je organizirana prva proslava pod sloganom: „Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece“. Obitelj ne poznaje rase, religije ni političke predispozicije. Ona je nadpojam naših života.