Sedmi dan Tjedna braka posvećen obitelji i palijativnoj skrbi

U kapucinskoj dvorani samostana Svetišta Gospe od Pojišana u Splitu, na sedmoj večeri Tjedna braka i obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, u subotu, 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske, kada Crkva slavi Dan bolesnika upriličeno je predavanje na temu „Obitelj i palijativna skrb".

Pred velikim brojem, posebno onih koji se brinu o svojim najmilijima koji su bolesni i nemoćni te im je potrebna tuđa pomoć, dr. sc. Meri Matijaca, neurolog, i župnik fra Miljenko Vrabec, povjerenik Apostolata mora pri uredu HBK za pastoral pomoraca održali su predavanje o Palijativnoj skrbi i socijalno psihološkim i duhovnim problemima osoba s teškim i neizlječivim bolovima. U uvodnom izlaganju fra Miljenko je govorio o Papinoj poruci za Svjetski dan bolesnika, te se osvrnuo na štovanje Gospe Lurdske koje osobito promiču kapucini. Dr. Matijaca je govorila o skrbi za bolesnike, posebno one s neizlječivim bolestima. Objasnila je da se suvremena medicina dijeli na preventivnu, kurativnu i palijativnu medicinu. Jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca je da se bez boli i uz što manju patnju suočava s uznapredovalom i neizlječivom bolesti a što mu omogućavaju postupci i stavovi moderne palijativne medicine. Također se osvrnula i na suradnju s obitelji bolesne osobe.

Na kraju predavanja koje je pobudilo veliko zanimanje slušatelja, nastavljen je razgovor o utjecanju vjere na prihvaćanje bolesti kod kroničnih bolesnika.