Šesti dan Tjedna braka posvećen Stepincu i obitelji

Euharistijsko slavlje na blagdan bl. Alojzija Stepinca 10. veljače, u Svetištu Gospe od Pojišana u Splitu predvodio je dr. don Josip Delić, sudski vikar u koncelebraciji sa gvardijanom samostana fra Žarkom Lučićem i župnikom fra Miljenkom Vrabecom. Dr. Delić, je u propovijedi govorio o bl. kardinalu Stepincu i obitelji, te o propovijedima, govorima i porukama nadbiskupa Stepinca iz 1939. i 1940. godine.

U jednom govoru društvima Katoličke akcije, (29. listopada 1939.) Stepinac je kazao kako proživljavamo teške i tmurne dane. Nagomilala se zla, a bojim se svakog dana još gorih i najgorih. Zlo se razlijeva u daleke širine, ali se zarilo i u dubine; pokolebalo je i temelje; otrovni crv zagrizao je i korijen. Taj korijen je obitelj, koja je temelj naroda i kraljevstva Božjega na zemlji. Uz strah Božji treba da kuće naših obitelji ispunja i duh tople pobožnosti, koja će pokazati osobito u zajedničkoj molitvi prije i poslije jela, u zajedničkoj večernjoj molitvi, osobito u molitvi svete krunice, pa u nedjeljnoj pobožnosti, kod koje će se uz prikladne molitve čitati sveto pismo.

Dr. Delić je zatim rekao kako je nadbiskup Stepinac predložio neka se u svakoj hrvatskoj kući stvori „Božji kutić“ urešen raspelom, slikama Majke Božje i svetaca, osobito naših hrvatskih blaženika. Nakon misnog slavlja, dr. Delić je u sklopu šeste večeri Tjedna braka i obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, održao predavanje o pravnim propisima o ženidbi. I Crkva i  država daju propise kojima se uređuje ženidba i odnosi među ženidbenim drugovima, kazao je dr. Delić, te objasnio zašto se vjenčati u Crkvi. „Ženidba je sakrament, jednak drugim sakramentima ustanovljen od Isusa Krista kao vidljiv znak nevidljive Božje milosti.“ Dr. Delić je govorio i o pripravi za vjenčanje, zapreci, privoli, ženidbenom obliku, te što poslije vjenčanja župnik mora obaviti. „Supruzi su dužni čuvati zajedništvo ženidbenog života a kada se dogodi da ne mogu živjeti zajedno radi preljuba ili drugog opravdana razloga Crkva im dozvoljava da žive odvojeno, iako ostaje na snazi ženidbeni vez, pa ne mogu sklopiti druge ženidbe“, rekao je dr. Josip Delić.